av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Inför öppen ridå står kampen om posten som kommunalråd och vice kommunalråd i Luleå efter Niklas Nordströms abrupta avgång.
Kommunstyrelsens tidigare vice ordförande Lenita Ericson (med Socialnämndens ordförande Fredrik Hansson som vice) står mot före detta landstingsrådet Kent Ögren (med Barn- och utbildningsnämnden ordförande Emma Engelmark som vice).
Bland folk på gatan är ilskan störst mot politikerräven Ögren och skolslaktaren Emma Engelmark, men striden är inte mellan olika politiska linjer, utan handlar endast om makten.
När Norrbottens-Kuriren gjorde en online-omröstning om kommunalrådsfrågan var det bara 16 procent som förordade Ögren, medan 71 procent vill se Ericson.
Skillnaden handlar om framtoning och ”metoder”, där Lenita Ericson, som har suttit med Nordström vid makten, paradoxalt nog är den som försöker markera ett brott med hans arrogans och förakt mot andras åsikter. Ögren har markerat att han tänker köra på som tidigare, exemplifierat genom hans uttalande om att skolfrågan ”snart blåst över”.
Inom partiet är åsikterna delade. Det är framför allt den socialdemokratiska apparaten som står bakom Ögren/Engelmark, med stöd från S-klubbarna inom IF-Metall och valberedningen som har föreslagit Ögren. Lenita Ericson, som inte gått den traditionella banan inom SSU, har stöd av mer perifera delar i partiet. Uppenbart är att de med mer ”tentakler” ute bland vanligt folk stödjer Ericson, medan de som är inne i S-bubblan satsar på Ögren.
S-fackklubbarna inom IF Metall har via sju klubbars hela 21 ombud (av 110) i representantskapet som den 9 december väljer kommunalråd. Där har det stormat rejält efter vad som verkar vara ett kuppartat möte där det beslutades att allt stöd skulle gå till Ögren. Nu försöker Ögrenfalangen stoppa eventuell opposition genom att tvinga dem att rösta som lokalföreningarna.
”Ombuden på representantskapet företräder sin förening/klubbs beslut om vem som är deras kandidat. Naturligtvis gäller det även vid sluten omröstning” skriver Luleå arbetarkommuns ordförande Anders Öberg och vice ordförande Yvonne Stålnacke i en insändare.
Bland de som har protesterat mot Ögren/Engelmark finns Tomas Karlsson, ordförande för IF Metall på SSAB, och en av få socialdemokrater som tydligt har tagit avstånd från skolnedläggningar och ”Framtidens skola”.
”Man får gräva djupt i sossehjärtat för att orka ta alla diskussioner, det spelar ingen roll om man är i Stockholm på möte med IF Metall, eller på brottartävling i Haparanda, rundvandring bland medlemmarna i SSAB i Luleå eller säljer bingolotter på byn i Råneå så får man frågan om politiken i Luleå och hur det har kunnat gå så illa. … Efter katastrofvalet 2018 då vi tappade 11 procent av rösterna ner till 37 procent och efter EU-valet 2019 då vi tappade ytterligare röster ner till 34 procent Om valberedningens förslag blir verklighet tror jag vi går mot ett nytt katastrofval 2022”, skriver han i ett inlägg som har delats 100 gånger.
Faktum är dock att S ras kommer att fortsätta oavsett vem som blir kommunalråd. Grunden är år av nedskärningar och nedläggningar i skolan och äldreomsorgen, utförsäljningar av Lulebos bostäder, kraftigt höjda avgifter för fritidsaktiviteter och dramatiskt växande klyftor. I de frågorna har ingen av kandidaterna några tankar på en kursändring. De senaste årens kamprörelser, framför allt skolkampen, blev den katalysator som gjort att missnöjet har exploderat.
Enda sättet att förhindra att S ras ger nya uppgivna väljare till SD är att organisera enad kamp för välfärden och bygga ett nytt arbetarparti som kanaliserar ilskan till kamp, solidaritet och ett socialistiskt alternativ till nedskärningspolitiken.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.