av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Undersköterskor inom vård och äldreomsorg i Lund har dragit igång en protest mot att kommunen vill införa så kallade ”Hälsosamma scheman” för de som arbetar natt från och med årsskiftet.
Detta är en ny typ av schemaläggning som införs i Lund och i flera andra kommuner runt om i landet. Detta har Sveriges kommuner och regioner (SKR) beslutat efter nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket.
I linje med detta har SKR och fackförbundet Kommunal slutit ett avtal. Avtalet innebär att en överenskommelse om att heltid ska vara norm inom vård och omsorg ska bli standard.
Schemaläggningen kallas av kommunerna för ”Hälsosamma scheman”, eller så kallade ”hållbara scheman”. Det innebär bland annat att nattpassen kortas, med hänvisning till att långa nattpass inte är hälsosamma.
I realiteten innebär detta att de anställda måste jobba fler pass för att få ihop sina timmar. Det innebär också att nattpersonalen tvingas arbeta kvällspass utan ob-ersättning, att sammanhängande vila splittras upp och att personalen tvingas arbeta mera för att få ihop till sin heltidslön.
I praktiken innebär de så kallade ”Hälsosamma scheman” att arbetsbördan ökar ytterligare för de som arbetar inom vård och äldreomsorg, att arbetsmiljön kommer att försämras och i praktiken en lönesänkning.
Samtidigt är detta ett sätt att fortsätta nedskärningarna inom välfärden och att spara pengar för kommunerna. De som får betala är som vanligt de anställda och vårdtagarna.
I protest mot införandet av de nya schemana har undersköterskor inom vård och äldreomsorg i Lund tagit initiativ till en nationell protest mot ”Hälsosamma scheman”. Hittills har drygt 200 anställda inom äldrevården i Lund skrivit under en protest som har lämnats till de styrande politikerna i Lund.
Man har också startat en Facebook-grupp under namnet ”Hälsoschema – Nej Tack”, som nu har över 6 000 medlemmar över hela landet.
Även Kommunals sektion Lund är kritiska till kommunens planer. Enligt Annika Plym Olsson, sektionsordförande i Lund, vill man istället för att införa hälsoscheman sänka arbetstiden för de anställda utan att utöka antalet pass.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer självklart kampen mot försämrade arbetsvillkor för vårdpersonalen inom vård och äldreomsorg.
Samtidigt måste man koppla ihop kampen mot försämringar av arbetsvillkoren med kampen mot nedskärningar i den offentliga välfärden. Facken inom vården måste mobilisera sina medlemmar till protester mot försämringarna.
Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Stoppa nedskärningarna inom vård, skola och omsorg.
• Stoppa privatiseringen av välfärden.
• 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.