av Ingrid Eriksson // Artikel i Offensiv
Lycksele BB kommer att vara fortsatt stängt, sannolikt ända till hösten 2023. Detta var beskedet från Region Västerbotten den 10 januari. Beskedet innebär att kvinnor i fjällvärlden kommer att ha längst avstånd i landet till förlossningen, över 40 mil. Upphandling av verksamheten väntar nu.
Beskedet från regionen var väntat. Bakgrunden är de stora svårigheterna att rekrytera barnmorskor och läkare, ett problem som har växt sig allt större under de senaste åren och nu blivit akut. De problemen finns även i Umeå och Skellefteå.
Redan för 20 år sedan var BB i Lycksele nedläggningshotat. Protester och demonstrationer gjorde att hotet drogs tillbaka. År 2007 stängdes BB över sommaren och 2009 återkom hotet om nedläggning. Under 2018 gick många barnmorskor i pension och bristen på personal ökade alltmer. BB hölls stängt 2021 över sommaren och vid jul och detsamma skedde 2022, med den skillnaden att BB nu inte öppnar förrän tidigast under hösten.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu fattat beslut om att låta ett konsultbolag ta hand om hela bemanningen av såväl läkare som barnmorskor. Notan för detta kommer enligt nämndens ordförande Anna-Lena Danielsson (S) att landa på mellan 50-80 miljoner kronor. Idag är kostnaden för Lycksele BB cirka 17 miljoner kronor per år.
Frågan är också om det överhuvudtaget kommer att lyckas. Region Örebro gjorde ett liknande försök 2021, men fick inte in några anbud.
Planen är att verksamheten på sikt ska tas tillbaka i egen regi och att man ska utreda möjligheterna till barnmorskeledd förlossning, den så kallade Lyckselemodellen. Den innebär att barnmorskorna ska få ett större ansvar för att leda förlossningarna och att yrket då ska bli intressantare.
Situationen på BB i Lycksele är inte unik, även om den är extrem i nuläget. Decennier av nedskärningar, omorganisationer, nya betungande administrativa rutiner, lägre bemanning samt usla scheman och löner har bäddat för dagens situation, där personalen flyr till bemanningsföretag eller byter bransch.
I dagarna slog 33 vårdchefer i Region Västerbotten larm om att endast hälften av regionens slutenvårdsplatser kan hållas öppna och att situationen kan bli ännu värre i sommar om inget görs. 3 000 kronor mer i månaden för sjuksköterskor och 1 000 kronor mer till undersköterskor blev regionens svar. Det som krävs är dock så oändligt mycket mer.
Vård och äldreomsorg behöver idag en slags Marshallplan med massiva och långsiktiga investeringar vad gäller personalens villkor, utbildning och löner. Utan detta kommer vi att få ständigt nya kriser som i Lycksele.
Många brinner för vårdyrkena, men tvingas lämna dem på grund av arbetsbördan. Ansvaret för detta vilar tungt på den nyliberala politik som har dominerat alla regeringar under de senaste 30 åren, oavsett partifärg.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.