Enligt Björklund krävdes en kursändring mot mer resurser till det som kallas invasionsförsvaret, samtidigt som landet skulle fortsätta att skicka soldater till krigs- och krishärdar i andra länder enligt ”Afghanistandok- trinen”. Folkpartiledaren vill också se ett svenskt medlemskap i Nato och mer kärnkraft.
I sitt tal på Folk och Försvar den 20 januari sa Björklund att:
– Ryssland satsar stora resurser på en militär återupprustning, samhällssystemet blir alltmer auktoritärt, det är återigen på modet att hylla Stalin. Angreppet på Georgien måste bli en väckarklocka. Jag menar att vi nu har nått en vändpunkt där den svenska nedrustningen inte längre bör fortsätta.
Precis samma argument hade socialdemokraten och den förre försvarsministern Björn von Sydow an- vänt veckan innan när han i en tidningsintervju krävt mer Jas-plan och stridsvagnar till militären.
”Ryssland är idag auktoritärt, rustar upp och vann sjudagarskriget i Georgien. Nu måste vi tänka om”, sa von Sydow till Svenska Dagbladet den 12 januari.
Den gamla ”rysskräcken” väcks till liv igen för att man om möjligt ska kunna ge mer till militären och satsa än mer på svensk vapenexport. Samtidigt som borgarna medvetet blundar för NATOs militarisering av Östersjöområdet.
Inte minst moderata Svenska Dagbladet har hyllat den gamla majoren Björklund: ”Idag gör Jan Björklund det som Fredrik Reinfeldt borde ha gjort för länge sedan: tar ansvar för rikets säkerhet”, skrev en av tidningens ledarskribenter lyriskt den 20 januari.
Borgerligt liberala Sydsvenska Dagbladet passade på att hylla både Björklund och von Sydow som benämndes som ”två såta vapenbröder”, vilka kanske möjliggjort en upp- görelse om ökade militärutgifter mellan regeringen och Socialdemokraterna. En sådan uppgörelse har S-ledaren Mona Sahlin tidigare flaggat för.
Det är mycket möjligt att vi nu står inför en ny kuppartad ändring i försvarspolitiken – mot en samtidig militär upprustning på hemmaplan och en större beredskap att ingå i olika militära äventyr utomlands.
ÖB:s varningar i tisdags om att en tredjedel av armén måste läggas ned om inte försvarspolitiken ändras syftade bara till att ge ny ammunition till de politiker som vill riva upp det gamla beslutet om att frysa försvarsanslagen.
Även om övriga allianspartier inte utåt välkomnat Björlunds utspel hörs röster inom alla regeringspartier och Socialdemokraterna för högre försvarsanslag.
Flera viktiga beslut om försvarets inriktning ska snart fattas.
I mars ska centerpartisten Anders Svärd lägga fram slutbetänkandet om värnpliktens avskaffande och anställningsformerna i ett yrkesförsvar. Därefter ämnar regeringen lägga fram propositionen om framtidens försvar från 2010. Samtidigt trappar den svenska regeringen upp krigsinsatser-na i Afghanistan och inom EU står fortsatt militarisering längst upp på dagordningen.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) säger nej till såväl fortsatt miljardrullning till försvaret som EU:s militarisering.
- Kamp för verklig militär nedrustning.
- Nej till svensk EU- och Natomilitarism med stående förband och nykoloniala insatsstyrkor.
- Sverige och andra länder ut ur Afghanistan.
- Omedelbart förstatligande av krigsmaterielindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Omvandling av krigsindustrin till civil produktion.
- Stoppa vapenexporten till USA:s och andras krig. Bryt allt militärt samarbete med Israel.
- Global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld.