av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
Målarna satte ner foten med sin fyra dagars strejk och vann också en framgång. Offensiv har pratat med en mycket nöjd Lars Jahnke, som var konfliktansvarig vid Rosenbad.
–Det var jättespännande att strejka. Alla målare var jätteengagerade och vi hade total uppslutning. Alla visste vad det handlar om – vem är en målare?! Vi visade att vi inte vill kompromissa med våra krav.
– Vi fick enormt mycket stöd från gatan, som i vårt fall var Drottninggatan, med många bra samtal. Även många politiker kom och stöttade eftersom den arbetsplats vi hade tagit ut i strejk var Rosenbad. Regeringsbyggnaden renoveras av Sveriges Fastighetsverk och verket stödde också strejken eftersom att de förstår att det krävs speciellt kunnande för att måla gamla fastigheter på rätt sätt.
– Efter Målarnas utökade varsel samt sympativarsel från Elektrikerna, Byggnads och Fastighets fick vi igenom det vi ville. Som det har varit innan har vem som helst kunnat börja jobba som målare utan att behöva visa papper på erfarenhet eller yrkesutbildning. Det gör att yrkeskunnandet inom branschen sjunker och det innebär även hot om lönedumpning som drabbar oss alla.
– Nu har vi fått en omskrivning av paragraf två i avtalet som innebär att de som inte har genomgått lärlingsutbildning ska ha minst fyra års dokumenterad anställning som har följt den överenskomna utbildningsplanen. Har man inte det kan man enbart bli anställd som lärling i ett företag för att på det sättet genomföra sin utbildning som avslutas med gesällprov.
Hur stor löneskillnad är det mellan lärling och färdig målare?
– Idag är garantilönen 180:75 kronor som lägst för en målare, efter lönehöjningen blir det 188:50 kronor i garantilön. För de målare som inte går på ackord tillkommer ett individuellt tillägg på minst 4 kronor i timmen. Som minst ska de då tjäna 192:50 kronor i timmen. Lärlingen går in på 107:55 kronor. Lärlingslönen höjs under de fyra åren i sex olika steg där det högsta idag är 181:80 kronor i timmen.
Så det lönar sig ändå att bli lärling än att fortsätta jobba svart som många gör idag?
– Ja, det ska det göra. En vanlig lön utanför kollektivavtalet är 100 kronor i timmen, men då får du inte utbildning. Gesällprov är ju ett måste i många länder som till exempel Tyskland. Om du inte arbetar på ett företag som har kollektivavtal går du även miste om semesterlön, traktamente, arbetstidsförkortning, pension, med mera.
Hur verkar Målarna för att nå ut till de som idag inte har utbildning?
– Jag och min fackliga kollega som är från Rumänien brukar åka ut till bemanningsföretag med många anställda från Rumänien. Vi börjar med att försöka få dem att bli medlemmar. Vi förklarar att är de medlemmar kan vi hjälpa dem att få lön, som de annars ofta blir snuvade på. Om vi startar där kan vi sedan hjälpa dem att komma in på lärlingsprogrammet om de saknar det.
– Problemet är att vi inte kan erbjuda boende. Ofta blir dessa arbetare lite som slavar åt företagen. De har familjen hemma i Rumänien som måste försörjas. Företagen fixar oftast ett boende åt sina anställda, som de själva måste betala för. Det kan bo tio personer i en tvåa. Den som protesterar på jobbet blir även av med boendet.
– Den 15 juni ska vi i Målarna ha samverkansmöte tillsammans med Seko, Byggnads och Rumänska föreningen för att se vad som kan göras. Nu när byggbranschen bromsar är det många som blir arbetslösa.
I övrigt fick Målarna samma procents löneökning som märket, 7,4 procent under 24 månader. Första året blir den genomsnittliga löneökningen 1 349 kronor mer i månaden. Siffran 2 948 kronor, som det står i Målarnas pressmeddelande, är det som gäller för ackordslönen, men Jahnke förklarar för mig att bara 17 procent av målarna använder sig av ackordsprislistan för att mäta sina jobb.
En annan framgång är att det införs en graviditetslön som väger upp inkomstbortfallet som graviditetspenning innebär, ca 10 procent av ordinarie lön. För arbetarkampen som helhet var det bra att Målarna visade att organisering och kollektiv handling ger resultat.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.