Hur kom initiativet och hur byggde ni upp er facklubb?
– När jag började arbeta fanns det en som var fackligt aktiv. Jag märkte snabbt att det behövdes en klubb och tog kontakt med andra på arbetsplatsen. Efter att jag tagit initiativet att tala med arbetskamraterna var vi tre stycken som snackade ihop oss och startade klubben, vilket var välbehövt. Snart blev vi fem stycken och idag har vi ett 40-tal medlemmar.
Vilka svårigheter har det varit?
– Det är svårt att arbeta fackligt vid bemanningsföretag då man inte är fast på ett ställe. Att arbetskamraterna är på olika arbetsplatser försvagar arbetet. Det är svårt att få träffa alla medlemmarna. Men jag är facklig förtroendeman så jag åker runt, besöker alla anställda på olika arbetsplatser och hör om vilka problem som finns eller kan uppstå. Då har jag också chansen att värva nya anställda till facket. På två veckor har nu tre gått med. För många unga måste man förklara varför det är viktigt att vara med i facket.
Hur träffas medlemmarna då?
– Vi har klubbmöten tre gånger per år om det inte är något speciellt som vi måste diskutera och ta upp. Klubbstyrelsen träffas också tre gånger per år. Sedan har vi arbetsmöte med alla på Adecco Göteborg oavsett om de är med i Transport eller är oorganiserade, det är viktigt för att beskriva för dem varför de bör gå med i facket och vad vi gör.
Vilka frågor driver ni?
– Vi måste hela tiden vara vaksamma på vilka slags anställningsbevis som de anställda får och att kollektivavtalen följs. Inom bemanningsbranschen finns mycket skumma företag, många har inte kollektivavtal och då måste vi ta striden. En av de viktigaste fackliga uppgifterna är kollektivavtalet. Att se till att arbetsgivarna följer lagar och avtal. Vi måste kolla så att de inte anställer på felaktiga villkor, vilket är vanligt.
– Framförallt finns det en trend att anställa arbetare som studenter vilket är helt andra villkor. På så vis slipper de betala ut garantilön vilket är att man har garanterad lön oavsett om man har ett uppdrag ute på företag eller ej. Detta är det som vi får arbeta mest med.
– Vi får också kämpa för att företagen ska följa GFL ute på uppdrag, GFL är att man ska ha samma lön som jämförbar grupp som du arbetar tillsammans med hos företaget. Vilket betyder att arbetar du på en terminal med tio personer ska du ha den genomsnittliga lönen. Själv blev jag anställd för 95,89 kr/tim hos Aqua Service men efter att ha tagit striden fick jag ut 122,99 kr/tim vilket är den riktiga GFL. Det är hela tiden så. Samtidigt får vi som klubb ligga på förbundet för att de ska agera.
– Bemanningsanställda får ofta göra mycket av skitgörat på företagen, som andra anställda inte behöver göra, och det är svårt att protestera. Många är unga och okunniga om vad som gäller, vilket företagen utnyttjar. Men man ska ha samma arbetsuppgifter som andra anställda enligt avtalen som alla fackförbunden skrivit på. Vi försöker hela tiden arbeta fram förbättringar.
Hur ser du på avtalsrörelsen?
– Avtalsrörelsen måste bli mer aktiv och förbereda för demonstrationer och strejker. Det finns en ilska som förbundet måste ta tillvara på. Vi bemanningsanställda är också beroende av hur andra förbund förhandlar, då våra löner oftast ligger på GFL. Vi är därför måna om att facken inte backar i avtalsrörelsen.
Varför ska man gå med i facket?
– Det finns bara ett sätt att försäkra sig mot oseriösa arbetsgivare och det är att gå med i facket. Men man måste också ta strid inom facket för kollektivavtal och vettiga anställningsvillkor. Facket är ett måste och vi vill bygga en aktiv fackklubb som medlemmarna kan ta striden med.
– Facket borde vara mer kämpande på lokal nivå, och vi borde ha lokal strejkrätt för att kunna ta kampen om förbundet inte gör det. Det visade inte minst tunnelbaneförarnas strid i Stockholm.
Vill du tillägga något för Offensivs läsare?
– Bli aktiv, utbilda er i fackliga frågor och om kollektivavtalen och gå på fackkurser. Det har man rätt till. Diskutera med kollegorna vilka frågor ni bör driva och ligg på förbundet, som inte alltid är berett att ta kampen.
Intervju: Kristofer Lundberg