Enligt Sifo tänker minst en tiondel, framförallt unga män, lämna facket då avgifterna höjs i a-kassan och avdragsrätten tas bort för avgifterna till a-kassan och facket. För att förhindra en dramatisk kris för facket krävs därför en kraftfull facklig kamp – både mot regeringens a-kasseförslag och i den kommande avtalsrörelsen.
”Fem i tolv”
Medan SAC genomfört en politisk strejk och TCO delat ut flygblad har LO-facken hittills förhållit sig förbluffande passiva, men piskas nu av gräsrötternas krav att göra något. ”Fem i tolv”, börjar konturerna klarna för de manifestationer och fackeltåg som ska genomföras den 14 december, bara några dagar innan riksdagsbeslutet den 20 december – i Stockholm, Göteborg, Malmö och på andra större platser i hela landet.A-kassetåg
Till en ”större manifestation” vid riksdagen i Stockholm den 14 december kl 11.30 (artister från kl 10.30) räknar man framförallt med att kunna samla de arbetslösa, utöver delegaterna på IF Metalls extrakongress och fackliga funktionärer. Bland annat diskuteras ”a-kassetåg” från Dalarna och Norrbotten och bussar från Mellan-Sverige (www.lo.se).På Offensivs fråga hur LO:s arbetande medlemmar i Stockholm ska kunna delta om det inte blir en politisk strejk, svarar LO-distriktets samordnare i Stockholm, Gunilla Björnberg, att ”vi ska diskutera senare vad vi ska göra för den målgruppen”.
Med en politisk strejk skulle en stor del av LO:s , TCO:s och SACO:s medlemmar kunna delta i massiva manifestationer. Något som även Fredrik Reinfeldt fruktar skulle skaka hans högerregering.
– Ordet politisk strejk låter ju lite knepigt. Det låter som om vi går i strejk mot ett valresultat och det vore väldigt allvarligt om vi ska börja bete oss på det sättet, kommenterade statsministern kraven från alltfler lokala fack under sitt besök i veckan på järnverket i Degerfors.
Gruvarbetare reagerar
Gruvarbetarnas riksförening hör till dem som reagerat starkt mot att LO:s avtalssekreterare Erland Olausson och ordförande Wanja Lundby Wedin sagt nej till strejk. ”Varför anser ej LO att en gemensam politisk strejk är ett effektivt vapen i den fackliga kampen, nog ger det mer effekt än att stå och manifestera på gatan den 14 december och skriva spaltmetrar i olika insändare?” skriver de i ett brev (se Gruvarbetarna vill ha politisk strejk) undertecknat av fackliga ledare från alla gruvor.– Vi har begärt att få träffa Wanja Lundby Wedin i den här frågan, säger Harry Rantakyrö, gruvtolvans ordförande, som också är ny ordförande för riksföreningen.
Rantakyrö är också ordentligt irriterad över att IF Metall och LO presenterat alltför låga avtalskrav innan förbundets avtalsråd. Han kommer nu under avtalsrådet denna vecka att kräva full kompensation för de höjda a-kasseavgifterna i lönerörelsen.
Krav på politisk strejk har också ställts av IF Metall-avdelningarna i Bergslagen, Mellannorrland och Södra Västerbotten, liksom av flera Sekoklubbar i Stockholm och av ST på Luleå tekniska högskola.
Även de Transport-anslutna väktarna vid Nationalmuseum och SKTF:s behandlingsassistenter på Brogården i Sundsvall har rest kravet.
Samma argument
Wanja Lundby Wedin har precis som Erland Olausson (se förra veckans ledare i Offensiv) avvisat kravet på politisk strejk med samma argument som Reinfeldts, nämligen att det skulle ifrågasätta den parlamentariska demokratin.Det är ett argument som inte imponerade på de cirka 200 som samlats i mörkret till den tredje veckans Måndagsuppror utanför riksdagen.
”Det nämnde ni inte i er retorik före valet”, sade Hasse Nilsson, ordförande för Lärarförbundet i Spånga-Tensta, som i sitt tal menade att högeralliansen mörkat sin råa klasspolitik med falska uttalanden om att ”värna den svenska modellen och en hög facklig organisationsgrad”.
En genomskådad bluff
Raset i opinionen visar att väljarna inte genomskådat att Reinfeldts och Borgs bluff om ”sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare” i stället betydde att ”slå mot de svagaste för att sänka skatterna för de rikaste med tiotusentals kronor”.– När kommer er marschorder? Vi är startfärdiga, tiden rinner iväg, säger Hasse Nilsson med adress till ledningarna i LO och TCO och pekade på hur i år 100 000-tals människor i till exempel Grekland, Portugal och Frankrike deltagit i enorma folkliga protester.
– Här frågar inte folket om lov, ilskan är för stor, man går till verket direkt. Trycken ökar mot de härskande klassernas parlament, så också i Sverige.
Även Lasse Isaksson, f d ordförande för grafikerna på Svenska Dagbladet, talade om hur man i länder som Frankrike, trots en låg facklig organisationsgrad, ”kan skapa massprotester så att t ex hela Paris kan stängas av inom loppet av en kvart”.
– Ibland känns det som att vi byggt upp en gigantisk folkrörelse som har förvandlats till ett försäkringsbolag med en jättelik kader av medlemsavlönade tjänstemän som har mycket mer betalt än vi och pension vid 60 och som inte rör på sig när det verkligen behövs.
– Vi måste ändra på det, fortsatte Isaksson och pekade på behovet att ”återerövra våra fackföreningar och återigen göra dem till kamporganisationer”.
Och nästa måndag samlas vi igen.
Arne Johansson