Marken gungar under Bolsonaro

Snart Brasiliens tur för massprotester som skakar hela maktstrukturen? (Foto: Palácio do Planalto / Flickr CC)

av Markus Kollbrunner, LSR (CWI Brasilien) // Artikel i Offensiv

Trots att det inte har varit massprotester den senaste tiden är Brasilien en social krutdurk som när som helst kan explodera. Stora delar av Latinamerika skakas redan av massprotester och många frågar sig när det blir Brasiliens tur.

Det har varit ett par dramatiska veckor på den politiska scenen i Brasilien, vilket återspeglar en väldigt instabil situation som späs på av en regering som har som metod att leka med elden och öka motsättningarna. Och nu har landets förre president Lula släppts från fängelset efter 580 dagar i en ensam cell, vilket öppnar en ny situation.
Brasilien har under det första halvåret skakats av massprotester mot nedskärningar i utbildningssystemet och pensionsreformen. Tre miljökatastrofer har drabbat landet bara i år: en gruvdamm brast och dödade nära 300 personer, de stora skogsbränderna i Amazonas och landets största oljeutsläpp som efter flera månader fortfarande påverkar kustområdena.
Bolsonaroregeringen har gått på offensiven på nästan alla områden. Den kombinerar reaktionära attacker mot kvinnors, svartas och hbtq+-personers rättigheter med antidemokratiska uttalanden och ett nyliberalt systemskifte.
Under det andra halvåret har protesterna varit mindre, vilket beror på att protesterna under första halvåret inte lyckades stoppa attackerna. Men lugnet är bara tillfälligt. Motsättningarna byggs upp och kan explodera när som helst när den rätta gnistan tänds.

De senaste två veckorna har varit en berg- och dalbana av händelser som visar hur instabil situationen är. 
Det började med debatten efter att en av Flavio Bolsonaros (Jair Bolsonaros äldste son) före detta anställda avslöjats (av en inspelning som läckte till media) med att lova fixa anställningar hos olika parlamentsledamöter.

Den förre anställde, Fabrício Queiroz, var tidigare militärpolis, är vän till Bolsonaros familj och jobbade åt Flávio Bolsonaro när han var ledamot i Rio de Janeiros delstatsparlament. Fabrício Queiroz är också ledare för en milisgrupp som kallas ”Brottskontoret”, och som misstänks ligga bakom mordet på vänsterpartiet PSOL:s kommunfullmäktigeledamot Marielle Franco.
Dessutom är Fabrício misstänkt för korruption efter att misstänkta insättningar på totalt 3 miljoner kronor hittats på hans kontor. Han ska också ha betalt in pengar till ett konto som Bolsonaros fru har.
Så hur svarade klanen Bolsonaro på detta? På sitt sedvanliga sätt: genom att gå till attack och försöka avleda uppmärksamheten. Den 28 oktober publicerades en video på Bolsonaros twitterkonto där han är ett lejon som är omringat av hyenor, vilket ska representera allt från feminister, PSOL, socialdemokratiska PT och media till Bolsonaros eget parti och Högsta domstolen! 

Ett par dagar senare gör landets viktigaste nyhetsprogram Globo ett reportage som visar att president Bolsonaro har nämnts i samband med utredningen kring mordet på PSOL:s kommunfullmäktigeledamot Marielle Franco. Det handlar om portvakten i den ”gated community” där familjen Bolsonaro har ett hus, där också en av de två som misstänks ha utfört mordet på Marielle Franco bor.
Under dagen då mordet utfördes ska den andre som misstänks ha utfört mordet ha gått in på området, som enligt portvakten sagt att han skulle besöka Jair Bolsonaro som ska ha gett klartecken.
Bolsonaro var i kongressen i huvudstaden den dagen, så det kan inte ha varit han. Men det faktum att han nämnts visar att det finns saker att utreda. Bolsonaro svarade med att säga att Globo var ”skurkaktig” och insinuerade att företaget kan få sin licens indragen när det ska förnyas om ett par år.

De senaste två veckorna har varit en berg- och dalbana av händelser som visar hur instabil situationen är. 

Det gick inte lång tid innan Eduardo Bolsonaro, ledamot i underhuset, gick ut med ett uttalande där han sade att om protester liknande Chile bryter ut i Brasilien kan det vara läge att utfärda ett dekret typ AI-5, som militärdiktaturen utfärdade 1968 och som blev starten på diktaturens brutalaste period. 
De nya avslöjandena om mordet på Marielle och dikaturshoten följdes av nya protester, om än små.
Nya händelser under den förra veckan kom återigen att skaka om. Först var det ekonomiministern Paulo Guedes som lanserade ett stort nyliberalt paket för att försöka genomföra ett systemskifte inom den offentliga sektorn.
Enligt förslaget ska man kunna sänka lönerna för offentliganställda (med motsvarande sänkning av arbetstiden) med upp till 25 procent under ett år. Förslag om att avskaffa den nuvarande anställningstryggheten för offentliganställda är också på väg. I denna fråga kan man se att eliten och dess representanter är överens med Bolsonaros regering. Samma media som attackeras av Bolsonaro hyllar förslagen. 

Sen kom den nya bomben från domstolsväsendet. Högsta domstolen tog tillbaka sitt författningsstridiga beslut som gjort det möjligt att sätta en person i fängelse innan alla möjligheter till överklagande uttömts. 
Detta ledde i sin tur till att den före detta presidenten och PT-ledaren Lula släpptes fri den 8 november.
Lula fängslades ifjol på väldigt lösa grunder av en domare som blivit känd för att ha lett ”Operation biltvätt” som avslöjade en stor korruptionshärva som involverade politiker och företagsledare. Domen var politiskt motiverad för att hindra Lula från att ställa upp i valet 2018, som han med stor sannolikhet skulle ha vunnit. Domaren i fallet, Sergio Moro, belönades av Bolsonaro med posten som justitieminister.
Lulas frigivning är en ny politisk jordbävning. Det är tydligt att den härskande klassen är nervös inför vad Lula ska göra. De är rädda att han ska gå på offensiven, mana till protester och öppna för en folklig resning likt i Chile. 
Men en resning som i Chile är inte vad Lula önskar. Dock sätter de som stödjer honom press på honom och vill inte vänta till nästa val om tre år för att få bort Bolsonaro.

Läget är dock inte enkelt för den socialistiska vänstern. Lula och PT kommer fortsätta att spela en viktig roll, men samtidigt är det samma Lula och PT som har varit mästare på att organisera nederlag. Vi måste betona att det inte kan vara tal om någon vapenvila gentemot regeringens attacker och inget tal om att vänta till nästa val.
Arbetarrörelsen måste enas i kampen mot Bolsonaros attacker, samtidigt som vi fortsätter att visa behovet att dra lärdomar av PT:s misstag och bygga ett verkligt socialistiskt alternativ, som kan visa en väg ut ur kapitalismens kris, kaos, attacker och fattigdom.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!