”Marknadshyra en social katastrof”

När regeringen presenterar sitt förslag om marknadshyror kommer de bemötas av nya, starka protester landet runt (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Debatten om marknadshyra tilltar. Nu är det bara två veckor kvar tills utredaren Kazimir Åberg lämnar över utredningen om fri hyressättning till regeringen. Sekreteraren Anna-Karin Berglund uppger nu att det troligaste datumet blir fredagen den 4 juni. Därefter följer först tre månaders remisstid. När därefter ett lagförslag har skrivits följer ytterligare en remisstid.

Arne Johansson från Nej till marknadshyras samordningsgrupp säger:
– Vi ska träffas och planera ikväll, men ett förslag är att vi i Stockholm i alla fall flyttar de lokala protesterna i stadsdelarna till den 5 juni och att vi protesterar på Sergels torg den 4 juni. Det ser ut som att man kommer få samlas 100 personer från och med juni.
Vi var många som följde SVT Agendas inslag om marknadshyra i söndags. Där påstod Nyamko Sabuni att marknadshyror i nyproduktion skulle sätta igång flyttkedjor som skulle komma lågavlönade till del. 

– Sabuni använder sig löpande av nyliberala myter om ”privatisering”, ”ekonomisk frihet”, ”marknad” och att ”flyttkedjor löser bostadsbristen”. Myter skapas för att rättfärdiga företagens logik som får dominera och förklara varför det inte finns bostäder till alla, kommenterar Kristofer Lundberg från 18 aprilkommittén och Nej till marknadshyra, och fortsätter:
– Enligt en rapport framtagen av Malmö universitet på uppdrag av Region Stockholm, Skåne och Göteborg avslöjas att det saknas belägg för att kedjorna når hushåll med låga inkomster, som står utanför bostadsmarknaden. Istället bryts flyttkedjorna innan de billiga lägenheterna når dessa hushåll. 
– Sabuni påstår att bostadsbyggandet ökar med fri hyressättning. Det finns inga vetenskapliga bevis för det. Snarare tvärtom. Det finns heller inga exempel internationellt där marknadshyra har ökat bostadsbyggandet – däremot om den sociala katastrof som det har inneburit när människors ekonomi slås i spillror av att inte ha råd med det mest grundläggande som tak över huvudet. I delar av Berlin ökade hyrorna med uppemot 90 procent och ledde till en rörelse med 50,000 som protesterade på gatorna. 
– Sabuni påstår att betalningsviljan ska styra. Det finns inget som heter betalningsvilja, det finns betalningsförmåga. Och med marknadshyra försämras förutsättningar för en stor del av landets tre miljoner hyresgäster, de som inte har förmågan att betala de pris som ensidigt sätts av Fastighetsägarna, slår Kristofer fast.

Med marknadshyra försämras förut-sättningar för en stor del av landets tre miljoner hyresgäster, de som inte har förmågan att betala de pris som ensidigt sätts av Fastighetsägarna.

En av de nya orterna i Nej till marknadshyra är Skogås i Huddinge, representerad av Luis Alfonso Jara Cornejo. Alfonso har även tagit med sig föreningen Chile Desperto Suecia (Chile väcker upp Sverige) som i lördags hade en livesändning på temat.
– De flesta i vår förening är hyresgäster. Marknadshyror skulle kosta mycket för familjerna och det är viktigt att man kan bo utan stor oro. Marknadshyror skapar sociala problem för hela samhället. Människor kan bli bostadslösa. Jag vill upplysa om det här. Nästa vecka har vi riksmöte och det kan resultera i att Nej till marknadshyra får fler lokalgrupper, till exempel i Norrköping. 
Hyresgästföreningen Huddinge valde redan i april den 22 maj som protestdag, så nu på lördag ska Alfonso vara ute och dela flygblad med sin lokala Hyresgästförening. 

Ulla Premmert är från Höör i Skåne, som berättar vad som är på gång där:

Vad har ni gjort i Höör?
– Föreningen Tillsammans i Höör hade en hearing den 18 april om bostadsbristen och vad fri hyressättning innebär. Det blir dåligt för de som inte har råd.
– Jag läser kursen Orädda städer på Färnebo Folkhögskola, om deltagande demokrati. Ett inspirerande exempel på när människor går samman och tar tag i bostadsfrågan är från Barcelona där organiseringen ledde till att fastighetsägare inte längre kunde spekulera i långtidsuthyrning via Airbnb.

Vad mer gör Tillsammansskapet i Höör?
– När Höör fick två flyktingförläggningar för sex år sedan blev vi väldigt engagerade och såg till att 50 flyktingfamiljer fick 50 svenska vänfamiljer. Vi har startat mötesplats Mittpunkten som finansieras av secondhand och kafé. 
– Nu ska jag se till att Nej till marknadshyra sprids till alla andra lokalgrupper inom Tillsammansskapet.
– Det saknas hyresrätter i Höör. Det finns ett hotell som står tomt och förfaller. Vi lobbar för att det övertas av kommunen eller någon lokal aktör och omvandlas till billiga hyresrätter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!