av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
I Gällivare har hälften av ambulanssjuksköterskorna sagt upp sig, i Boden mer än en tredjedel. Missnöjet kokar över hela länet när försämringarna har kommit slag i slag. Regionledningen skyller på EU-direktiv om dygnsvila, men det är bara en del av missnöjet. Fler uppsägningar är att vänta om inte regionen är beredd att dra tillbaka sina försämringar.
Ambulanssjukvården i Norrbotten och andra glesbygdslän skiljer sig mycket från samma verksamhet i mer tätbebyggda områden. På grund av de långa avstånden kämpar ambulansen med att upprätthålla tillgängligheten, alltså att nå fram i tid vid larm. Å andra sidan är antalet larm per dygn färre än i andra delar av landet.
Denna situation har kunnat lösas på ett relativt bra sätt för både anställda och verksamheten genom att de anställda har kunnat jobba dygnspass för att få mer tid för återhämtning, vilket har varit okej för arbetsbelastningen på grund av färre utryckningar.
Å andra sidan har personalen ställt upp på att jobba jourpass (på plats på arbetsplatsen med lägre betalt om man inte är på utryckning). På så sätt har tillgängligheten kunnat upprätthållas när en ambulans är på utryckning (som på grund av avstånd kan ta timmar) och det kommer ett andra larm.
På grund av EU-reglerna om minst elva timmars dygnsvila kommer dygnspass att ersättas av halvdygnspass, vilket innebär att personalen måste resa dubbelt så många gånger till arbetsplatsen. Trots denna kraftiga försämring av villkoren vill regionledningen behålla jourpassen, något som inte har någonting med EU:s regler att göra. Med jourtiden inräknad ökar veckoarbetstiden med mer än fyra timmar.
– Cheferna vägrar gå med på att ta bort jouren på natten. Vi har tagit fram ett schema där vi kan jobba utan jour med befintlig personalstyrka, men man vägrar ändå. Det strider mot gällande avtal mellan fack och arbetsgivare, säger Alexander Morin, förtroendevald för Vårdförbundet, till Norrbottens-Kuriren den 7 september.
Han säger att jour enligt avtalet bara får läggas in då alla andra sätt för att få ihop ett fungerande arbetsschema har prövats.
Det är en lönesänkning på 6-7 procent rakt av, eller tre veckors extra arbetstid per år.
Det som har fått bägaren att rinna över för många är att regionen samtidigt har sagt upp det lokala rastavtalet för sjuksköterskor (dock inte för sjukvårdare som tillhör Kommunal). Avtalet innebar att personalen sålde sina raster, mot två timmar kortare veckoarbetstid. Nu ska ambulanssjuksköterskorna helt plötsligt ta rast i fikarummet, medan sjukvårdaren ska sitta kvar i ambulansen.
– Men regionen har ”löst det bra” (ironi). Sjukvårdare ska vid prio 1-larm gå till sjuksköterskan som har sin obetalda rast och fråga om denne kan tänka sig att bryta sin rast vid denna typ av larm, där tillståndet kan vara potentiellt livshotande för patienten. Regionen löser alltså detta med raster genom att spela på sina anställdas samvete, kommenterar Jenny Borsgård, ambulanssjuksköterska.
– Det är katastrof att man säger upp detta, samtidigt som det här med dygnsvilan kommer. Det är en lönesänkning på 6-7 procent rakt av, eller tre veckors extra arbetstid per år. Plus att vi ska ställa en ambulans dagtid, vilket är förkastligt, säger Isak Grimborg, arbetsplatsombud i Gällivare, som själv har sagt upp sig.
Socialistiskt Alternativ ger fullt stöd till ambulanspersonalens krav på att återinföra rastavtalet och avskaffa jourtjänstgöringen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.