av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv
LKAB:s gruvor i Malmfälten bär på så stora tillgångar av järnmalm och sällsynta jordartsmetaller att det påstådda behovet av nya gruvor, som i Gállok eller Norra Kärr, med stort eftertryck kan tillbakavisas. Det visar resultaten av LKAB:s prospektering som bolaget nyligen presenterade (Offensivs svar till regeringens ja till Gallók-gruvan finns här).
Det statliga gruvbolaget LKAB (Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag) presenterade nyligen resultatet av en storsatsning på prospektering som bolaget har gjort 2018-2021. Enligt LKAB:s uppskattning finns det möjligheter att utvinna betydligt större mineraltillgångar än vad som tidigare varit känt ur malmfyndigheterna i de befintliga gruvorna i Kiruna, Svappavaara och Malmberget. Totalt säger bolaget att man här har tillgångar och reserver på cirka 4 miljarder ton järnmalm. Det kan jämföras med de dryga 2 miljarder ton järnmalm som bolaget har brutit sen det bildades år 1890.
Totalt räknar man upp järnmalmsreserverna med 10 procent jämfört med 2020. LKAB räknar med att ”livslängden” (fortsatt brytning) på nuvarande huvudnivåer därmed kan förlängas från 2035 till 2046. Därutöver räknas mineraltillgångarna upp med 55 procent. På den grunden räknar LKAB nu med att kunna fortsätta bryta malm i Kiruna bortom år 2060.
LKAB har särskilt höga förhoppningar om den så kallade Per Geijer-fyndigheten norr om Kiruna. Här har man hittills hittat 400 miljoner ton i mineraltillgångar, och järnhalten sägs vara hög. Dessutom innehåller Per Geijer-malmen höga halter fosfor och sällsynta jordartsmetaller (eller Rare Earth Elements, REE).
I Kiruna och Malmberget är halterna fosfor och sällsynta jordartsmetaller inte särskilt höga, men tillsammans med brytning ur restprodukterna samt Per-Geijer-malmen bedömer LKAB att de kan få till ”en lönsam produktion av relativt stora volymer”. Som författaren Arne Müller har konstaterat på Facebook betyder nyheterna från LKAB ”att det totalt finns drygt 500,000 ton sällsynta jordartsmetaller i gruvorna i Malmfälten. Det är en hel del. År 2019 var produktionen i hela världen drygt 200,000 ton.”
Müller konstaterar också att REE-tillgångarna i LKABs gruvor kan uppskattas vara av ungefär samma storlek som de i Norra Kärr.
Tidigare har LKAB inte ansett det vara värt att försöka konkurrera med låglöneländer, men med siktet på såväl geopolitiska- som klimatomställningshänsyn har bedömningen nu ändrats.
År 2020 startade LKAB ett apatitverk i Malmberget, en pilotanläggning för det första steget i den här nya produktionen som går under projektnamnet REE-MAP. Planen är att en ny industripark ska vara i full drift 2027. Enligt LKAB ska produktionen göras helt cirkulär och fossilfri, bland annat genom att producera egen vätgas.
Om LKAB:s beräkningar stämmer utdelar de kraftfulla slag mot lobbyn för nya gruvor i Norra Kärr samt Gállok.
Om LKAB:s planer förverkligas skulle de kunna vara viktiga grunder för en framtida planerad produktion av metaller i enlighet med mänskliga behov och i samklang med naturen. Planering, att sätta stopp för kapitalismens mer-av-allt-överallt, är avgörande för att nu säkra mänsklighetens överlevnad genom att bromsa upp klimatförändringarna.
Planering, med återbruk, återvinning, cirkulär och strikt behovsprövad produktion, med demokratiskt inflytande av gruvarbetare och lokalsamhället, förutsätter dock ett samhälleligt ägande av hela gruvindustrin och en drift som syftar till hållbar samhällsnytta.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.