Med Hembla öppnas Sveriges allmännytta för finanshajarna

Av Arne Johansson, ur veckotidningen Offensiv

Sveriges allmännytta, paraplyorganisation för Sveriges kommunägda bostadsföretag, har på ett orwellianskt sätt krängt ut och in på begreppen och nu även öppnat dörren på vid gavel för globala finansintressen. Att släppa in Hembla och Victoria Park i Sveriges allmänytta är som att bjuda in räven till hönsgården – ett slag rakt i ansiktet på de hyresgäster som inget hellre skulle önska än dessa bolags kommunalisering.

Den utförsbacke som började med att “allmännyttan” enligt Allbolagen 2011 skulle drivas “affärsmässigt” har idag den 8 mars kulminerat med att Sveriges största privata hyresvärdar Hembla och Victoria Park, som båda ägs av den tyskbaserade fastighetsgiganten Vonovia, välkomnas som associerade medlemmar av Sveriges allmännytta.

– Jag är glad och stolt för att dessa fastighetsbolag väljer att ansluta sig till oss. Det stärker Sveriges Allmännytta som en bred organisation som representerar såväl allmännyttiga som privata aktörer. Tillsammans värnar och utvecklar vi hyresrätten långsiktigt och tar ett aktivt samhällsansvar, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, i ett pressmeddelande den 8 mars som innebär en rent orwelliansk förvrängning av namnets innebörd.

Att Sveriges allmännytta legitimerar Hemblas ”långsiktiga samhällsansvar” är absurt. Att det sker bara ett år efter att Hembla i en gigantisk spekulationsaffär köptes upp av den tyskbaserade fastighetsjätten Vonovia för 12,2 miljarder kronor av Wall Streetjätten Blackstone gör det än mer bisarrt. Att Sveriges allmännytta nu ska representera även den sorts privata fastighetsjättar som ägs av världens största investmentbolag visar hur långt den finansialisering av den svenska bostadspolitiken har gått, något som även har kritiserats av FN:s bostadsrepresentant Leilani Farha.

Det var med ett beslut 2019 som Sveriges allmännytta öppnades upp för privata fastighetsbolag. Först att anslutas var Heimstaden (ägt av den norske finansmannen Ivar Tollefsen), Tornet (ägt av Folksam, byggbolaget Peab och Balder, som i sin tur ägs av Heimstaden, MKB och Victoria Park) och Samhällsbyggnadsbolaget (med det fd kommunalrådet Iljan Batljan som grundare, VD och storägare).

Med de som nu beviljades associerat medlemskap i Sveriges allmännytta på fredagens styrelsemöte; Hembla, Victoria Park och det mindre Wennergrens, har antalet fördubblats. Med de Vonoviaägda jättarnas inträde ökar också de privata bolagens tyngd i samarbetet dramatiskt och de skillnader som ännu finns mellan de kommunägdas och privatas förvaltning kan snabbt suddas ut till förmån för vinstintresset.

I miljonprogramsområden som Husby är Hemblas hyresgäster smärtsamt medvetna om att de nya ägarna har övertagit exakt samma sorts miserabla fastighetsförvaltning som Blackstone: maximalt neddraget underhåll som fått klagomålen att hagla och extrema hyreshöjningar efter sex, sju veckors fuskrenovering av en lägenhet i taget. 

På något annat sätt kan inte finansiera de feta vinster som Vonovias ägare förväntar sig och det pris som Vonovia har betalat Blackstone (som gjorde en spekulationsvinst på mer än sex miljarder – 280 000 per lägenhet efter bara tre års ägande). Vonovias ägare inkluderar en lång rad av världens största kapitalförvaltare och investmentbolag, toppad av Wall Street-giganten BlackRock, följt av Norske Bank, Vanguard Group, Fidelity, Landsdowne Partners, DWS och MFS investments osv. 

– Kommunala och privata fastighetsbolag har mycket att lära av varandra. Vi jobbar med samma frågor, ofta sida vid sida i samma bostadsområde. Så det finns en stor win win-potential i att samlas i samma organisation, citeras Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, på Hemblas hemsida.

När han dessutom tillägger att “tillsammans blir vi en ännu starkare röst i det bostadspolitiska samtalet och i andra viktiga frågor som rör branschens utveckling” har Sveriges hyresgäster starka skäl att oroas. 

Risken att de privata bolagen alltmer tar kommandot i hela branschen ökar ännu mer i ljuset av regeringens, Centerns och Liberalernas nya steg mot marknadshyra med utredningen om fri hyressättning vid nybyggnation och hyreskommissionen om ökat genomslag för lägesfaktor och standard (Moderaternas motionerar samtidigt om marknadshyra rakt av). Tillsammans med den redan fria hyressättningen vid renoveringar ser vi hur redan idag all världens finanshajar lockas av feta vinster i miljonprogramsområden.

Inte minst i Berlin har hyresgästernas protester tvingat fram vissa åtgärder mot bostadsspekulationen, på ett sätt som till exempel fick Vonovia att vända blickarna mot mer lönsamma spekulationsaffärer i Sverige. Även i Danmark har en begränsad Lex Blackstone, med ett stopp för kraftiga hyreshöjningar i fem år efter att ett bolag köpts upp, minskat intresset för den typ av spekulationsaffärer enligt mottot “buy it, fix it, sell it”, som i Vonovias lätt polerade version kallas “uthyrning, mervärde, återkommande försäljning, utveckling och annat”.

Detta innebär att vi måste här och nu trappa upp kampanjen Nej till marknadshyra – både i nyproduktionen och efter renoveringar. På protestdagen 18 april måste också krav resas på en Lex Hembla mot bostadsspekulationen. 

Alternativet är en ny statlig och social bostadspolitik, som utan vinstintressen bygger bort bostadsbristen och garanterar alla sin mänskliga rättighet till en god och klimatsmart bostad som de har råd med. Ett viktigt led i ett sådant systemskifte måste vara att återupprätta en vinstfri och hyresnormerande allmännytta, som möjliggör en återkommunalisering under demokratisk kontroll av de boende.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!