– Det var väldigt het stämning där inne. De är förbannade på att förbundet håller på att sälja sig och acceptera ett treårsavtal, berättar en av deltagarna på IF Metall Luleverkens årsmöte i onsdags, där det beslutades om ett upprop för medlemsomröstning om avtalet.
– Vi har fått signaler om att det kan bli ett treårigt avtal och våra medlemmar har tydligt uttryckt att det är ett ettårigt avtal de vill ha. Dessutom tycker vi att de gemensamma kraven är för låga, sade Tomas Karlsson, vice ordförande på IF Metallklubben på SSAB Tunnplåt i Luleå, till Dagens Arbete.
Till Offensiv säger Tomas Karlsson att 50 procent av de 12 000 medlemmarna inom stålavtalet kan tvinga fram en medlemsomröstning.
– Vi har en namninsamling i beredskap. Märker vi att det går åt fel håll med risk för treårsavtal och sänkta nivåer går vi ut med namninsamlingen. Vi är säkra på att de allra flesta har samma uppfattning.
Medlemmarna litar inte på att avtalsdelegationen följer medlemmarnas vilja. Därför finns ett stort stöd för kravet att avtalet ska ut på medlemsomröstning. Uppropet som antogs på mötet i Luleå har också antagits av metallklubben på SSAB i Borlänge, vilket gör att klubbar med cirka 3 000 medlemmar redan kräver medlemsomröstning.
Positiva reaktioner
– Vi har också fått mycket positiva reaktioner på vår kritik från de medlemmar som inte var med på mötet, säger Tomas Karlsson.Med uppropet vill fackklubbarna pressa förhandlarna. Argumentet om att medlemsomöstningar är krångligt avfärdar Tomas Karlsson.
– Nej, medlemsomröstningar är vanligt i Danmark och Norge, så varför inte här? Det skulle ge facket medlemsförankring, säger han.
Rättvisepartiet Socialisternas styrelsemöte i helgen stödde också kravet på medlemsomröstningar, liksom uppropet från IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå och Kommunal sektion 26 i Stockholm som uppmanar förhandlarna att hellre gå ut i strejk än att backa från sina låga krav.
Möjligheterna till rejäla lönelyft har aldrig varit så bra. Företagens vinstnivåer är absurda. Ett treårsavtal skulle låsa facken och öppna vägen för högerregeringens fortsatta systemskifte och attacker. Att inte ta en rejäl lönefight nu och kräva ettårsavtal vore ett historiskt svek. Stödet på golvet finns för en aktiv och offensiv lönekamp.
Jonas Brännberg
Arne Johansson
Rättvisepartiet Socialisterna står för:
- Kompensation för a-kassehöjningen. Ingen ska få mindre än 1 500 kronor i lönelyft.
- Höjda lägstalöner så att ingen tjänar under 18 000 kronor i månaden. Fullt stöd till jämställdhetspotten.
- Rusta för strid. Facket måste mobilisera till stora demonstrationer i mars, innan avtalen löper ut. Dels för att sätta tonen inför avtalsrörelsen. Dels för att svara mot regeringens attacker och skapande av en låglönemarknad.
- Bildande av lokala kampanjkommittéer som förbereder kamp och strejker i avtalsrörelsen och pressar facket att gå ut i riktiga strejker.
- Inga svekavtal. För facklig demokrati – avtalen ut på medlemsomröstning.