av Ann-Christine Holmström & Julia Holmström // Artikel i Offensiv
Tv-programmet Veckans brott har gått igenom åtal på kvinnor som har blivit anmälda för förtal efter Metoo-rörelsen och sedan har blivit fällda. Alla kvinnor som åtalades för förtal blev dömda. De utpekade männen har dock kunnat breda ut sig fortsatt.
”Katie”, en av kvinnorna som har anmält sexuellt övergrepp, blev dömd för grovt förtal. Utredningen lades ner efter en vecka utan förhör med henne eller vittnen. Hon mejlade och ifrågasatte varför och svaret hon fick var ”att det inte fanns mer att tillägga”.
Hon har överklagat många gånger men det lades ner igen, och efter detta fick ”Katie” nog och tog saken i egna händer för att ingen annan kvinna skulle behöva gå igenom samma sak med den här mannen. Hon publicerade mannens foto med namn på Facebook och Instagram tillsammans med hennes version av händelsen.
Då återupptog polisen åtalet, men han friades i tingsrätten. ”Katie” dömdes sedan för grovt förtal. Hon är besviken på rättssystemet, men skulle göra om samma sak igen om det skyddar någon annan.
Samma sak har vi sett när olika kända män har gått ut i media och beklagat sig över att de har blivit anmälda för våldtäkt eller att de har köpt sex. Dessa män har också anmält kvinnorna för förtal och några av dessa kvinnor har också blivit dömda av rättsväsendet för det.
Nyligen har vi också sett Paolo Roberto som har ändrat sin utsago om kvinnan han köpte sex av förra året. ”Kvinnan kunde ha blivit läkare, men prostitution är ett lätt sätt att tjäna pengar på”, menar han.
I Stockholm har polismyndigheten fått en egen grupp för att hantera våldtäktsfall och överfallsvåldtäkter som består av 22 personer och 17 utredare. Den bildades 2019. BRÅ har utvärderat gruppens arbete och kommit fram till att kvaliteten har förbättrats och utredningstiderna förkortats med ungefär 28 procent. Dock har andelen som slutredovisats till åklagaren inte ökat mer än i andra områden.
Enligt BRÅ är det ärendenas karaktär som påverkat resultatet. Det är svårt att bevisa.
I många fall saknas vittnen och vad som händer i lägenheter mellan två personer är svårt att bevisa. Det blir två utsagor och ibland är det lång tid från det att våldtäkten hände tills den blir anmäld. Men det är talande att kvinnans utsago nästan alltid förminskas och inte tas på allvar.
Enligt polisen är det lättare att utreda överfallsvåldtäkter då det kan finnas vittnen eller DNA. Men det är svåra fall att utreda då det ibland står ord mot ord.
Samhället visar ganska tydligt att kvinnor ska akta sig, att de inte ska klä sig på ett visst sätt eller inte gå på vissa ställen för då finns risken att man kan bli våldtagen.
Är det verkligen så vi ska behöva ha det? Ska inte en man klara av att kontrollera sig eller utbilda sig inom ämnet? Det kanske sitter mer i att utbilda sina söner, bröder och pappor än att dölja sina döttrar, systrar och mammor.
Det krävs tvångsvård av förövare och specialdomstolar med särskild genuskompetens att hantera frågor som rör sexuella övergrepp mot kvinnor. Satsa på skyddade boenden, stärk kvinnojourer och rusta upp välfärden, med flera åtgärder.
I grunden krävs det dock att det klassamhälle som göder och behöver kvinnoförtryck avskaffas till förmån för ett socialistiskt system.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.