Metoo-uppror inom Hyresgästföreningen

Foto: Wikimedia Commons

Vittnesmål om ✔️sexism ✔️maktmissbruk ✔️rasism ✔️klassförakt

av Carlos Gutierrez // Artikel i Offensiv

Hösten 2017 spreds hashtaggen #metoo över världen med miljoner berättelser som avslöjar den bittra upplevelse med sexuella trakasserier och övergrepp som kvinnor världen över upplever. I Sverige utvecklades det till rena arbetsplats- och branschvisa upprop. Nu har Hyresgästföreningen fått ett eget upprop #metooHGF som ett resultat av de strukturer som präglar föreningen.

Hyresgästföreningen har under många år haft problem med maktstrukturer som tagit sig uttryck i sexuella trakasserier, sexistisk mentalitet, rasism och i vissa fall rena övergrepp.
#metooHGF kom till som ett resultat av att föreningens ledning förminskat och förnekat dessa strukturer när ledande kvinnor i föreningen har trätt fram. Genom Facebooksidan #metooHGF har både anställda, förtroendevalda och medlemmar kunnat vittna om sina upplevelser:

”Min kollega, en ung, driven tjej med invandrarbakgrund, ombads att på arbetstid gå och köpa nya kläder då hon inte passade in i kontorslandskapet. Hon uppmanades att omedelbart gå och köpa kläder som täckte mer, provocerade mindre och var mindre ’orten’.”

”Det finns en osund kultur på arbetsplatsen. En av cheferna har en förmåga att ta de nya unga tjejerna under armarna, de lyfts, ges fördelar, får intressanta uppdrag, klättrar snabbt. Så länge som förhållandet varar – sedan faller de platt, vissa har fallit ganska hårt. Chefens agerande är väl känt, kvinnor har slutat, men ingen agerar. Alla bara väntar när nästa nya tjej ska sluta.”

”Det finns en otroligt dålig arbetsmiljö på regionkontoret. Många har blivit sjukskrivna, andra har drivits bort eller köpts ut. Många av de som slutat är kvinnor. Maktmissbruk är en bidragande orsak.”

”Jag använder bara min privata telefon i jobbet. Vi är många som inte vågar använda föreningstelefonen eller datorn då vi är säkra på att de övervakas. Kvinnliga kollegor som talar om problem med chefen har sedan fått gå.”

Även förtroendevalda och medlemmar vittnar om allvarliga händelser. Det värsta är att de flesta händelserna inte har skett i det tysta, utan varit väl kända utan att några åtgärder tagits. Detta då flera av de i maktpositioner är de som upprätthåller strukturerna:

”I pausen på utbildningen pratar vi om vad vi gjort i våra liv. Valberedningens ordförande uttrycker att det bästa han gjort var när han köpte två prostituerade i Danmark, en svart och en vit på samma gång, en dröm som gick i uppfyllelse. Representanten från förbundsstyrelsen skrattar.”

”Vi har avslutat konferensen, några av oss har placerat oss i bubbelpoolen på hotellet. En manlig föreningskamrat kommer och kramar en av de yngre kongressdeltagarna bakifrån, som värjer sig från uppförandet. När hon reser sig ur poolen knyter han upp hennes bikiniunderdel framför alla”.

Våld och hot om våld är en central del av det systematiska kvinnoförtrycket som i sin tur är kopplad till patriarkatet. Ett av de tydligaste framstegen med metoo-rörelsen var faktumet att kvinnor offentligt kunde berätta om sina upplevelser och stärka varandra i de delade erfarenheterna.

Patriarkala strukturer genomsyrar hela samhället och det är först när de offentliggörs och möter motstånd som de kan bekämpas. Inom Hyresgästföreningen har uppropen även kopplats till rasismen i föreningen.

”Vad säger han, har vi översättning, kan någon tolka. Männen runt bordet gör narr av en föreningskollega från Somalia som talar på konferensen. Vi lämnade omgående”.

För Hyresgästföreningens anställda och förtroendevalda finns en nödvändighet att ta frågan på allvar. De representerar en rörelse för landets hyresgäster, där många kvinnor är utsatta i bostadssektorn. Det handlar om kvinnor som får sexuella krav för att få hyreskontrakt, som riskerar att bli bostadslösa vid skilsmässa, och för att vara trovärdiga representanter för hyresgästerna måste de interna strukturerna förändras.

Detta upprop måste därför gå hand i hand med kampen mot januariavtalet med hotet om marknadshyra och försämringar i LAS.

Det krävs aktiv handling för att rubba maktbalansen på arbetsplatsen och i samhället. Det är genom gemensam kamp på arbetsplatserna för bättre arbetsvillkor som frågan om sexuella trakasserier och övergrepp medvetet kan tas upp och bekämpas.

Första steget är taget inom Hyresgästföreningen: att tala ut. Nu behövs en kampvilja att slå tillbaka förtrycket. Här har facken Handels och Journalistförbundet en viktig del att spela för att stödja de anställda i sina upplevelser och kroka arm med de förtroendevalda som vågat säga ifrån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!