av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv
Efter att sjuåriga Fátima Aldrighett våldtagits och mördats i Mexiko har debatten om våldet mot barn och mot kvinnor blåst upp igen. Nu kräver det mexikanska folket att kvinnomord blir en central fråga på den politiska agendan så att resurser tillsätts för ett stopp på det utbredda våldet.
Den 11 februari försvann sjuåriga Fátima Aldrighett och hittades först fyra dagar senare, våldtagen och mördad. Hon blev enligt övervakningskameror bortförd av en kvinna, som ska ha överlämnat flickan till sin pojkvän som sedan våldtog henne. Mannen ska ha hotat kvinnan att våldta deras gemensamma döttrar om hon inte fixade fram en ung flicka till honom.
Kvinnan hade flera år tidigare hyrt ett rum hos Fátimas familj där hon bodde med sina barn i fyra månader, efter att ha flytt en våldssituation i hemmet.
När paret insåg att polisen letade efter Fátima dödade de henne tillsammans och lämnade hennes kropp i en sopsäck på en tom parkeringsplats. Händelsen har lett till både landssorg i Mexiko och även en enorm vrede över våldet mot kvinnor och barn. I Mexiko utsätts 70 procent av alla barn under 18 år av någon form av våld, och ofta är det samma män som slår kvinnor som också slår barn.
Bara några dagar innan nyheten om Fátimas död skedde ett annat brutalt kvinnomord. 25-åriga Ingrid Escamilla mördades och skinnflåddes av sin pojkvän efter att de grälat.
Antalet kvinnomord och annat våld stiger dessutom i Mexiko. I snitt mördas 10 kvinnor och flickor varje dag i landet, och 2019 slog landet rekord i antalet mord med över 35 000 på bara ett år.
I Mexiko är den gamla sexismen och kvinnosynen från kolonialtiden fortfarande en mycket levande del av samhället. Könsrollerna har inte utvecklats i samma takt som i de flesta andra amerikanska länder och det enda som pressar på för en förändring är de sociala och politiska rörelser som väcks när sådana här saker sker.
Enorm kritik har brutit ut mot presidenten och regeringen för att de inte tar dessa frågor på allvar och arbetar mer för att förhindra våldet, bland annat genom stora demonstrationer efter Ingrids och Fátimas död.
Genom hashtaggen #JusticiaParaFatima (rättvisa för Fátima) sprids tusentals krav över sociala medier på att regeringen ska agera. Om regeringen och polisen gjorde allt de kunde ur rättsperspektiv skulle det kunna leda till en förbättring, men alldeles för lite görs.
Kvinnor behöver få det lättare att ta sig ur våldsamma relationer genom tillgång till billiga lägenheter, fler jobb och barnomsorg. Men själva machokulturen och samhällets syn på våld måste förändras. Sexismen genomsyrar samhället och kampen mot sexismen måste pågå på alla fronter. I skolan, på arbetsplatserna, inom vården och i hemmen måste alla veta och visas att kvinnor och män är lika värda och att ingen har rätt att utöva våld mot någon annan.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.