av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Den 15 mars gick närmare en miljon bankanställda i Indien ut i en landsomfattande tvådagarsstrejk. Det var i protest mot Modi-regeringens planer på att privatisera två statligt ägda banker.
Detta är bara en del av regeringens massiva ”strategiska desinvesteringsplan 2021” som går ut på att sälja ut och privatisera i princip allt utom fyra strategiska sektorer. De sektorer som ska behållas inkluderar:
1. kärnkraft, försvar, rymdfart,
2. transport och telekommunikation,
3. energi, kol, petroleum och mineraler,
4. banker, försäkringsbolag och andra finanser.
Dock ska även dessa trimmas ner och bitvis säljas ut.
I slutet på februari kommenterade premiärminister Narendra Modi planerna på att sälja över 100 olika statliga tillgångar: ”Regeringen ska inte ha med affärer att göra. När regeringen säljer sina tillgångar fyller de privata företagen det tomrummet istället”.
Det är tydligt att beslutet är ideologiskt motiverat, eftersom 119 av 366 ”enheter” (företag) har gått med vinst, och bara 30 med förlust de senaste fem åren, enligt National Herald India.
Exakt vilka två banker som ska privatiseras kommer att annonseras i april, men i listan på potentiella kandidater finns Bank of Maharashtra, Bank of India, Indian Overseas Bank och Central Bank of India. Regeringen har privatiserat eller sammanslagit flera banker de senaste åren.
Strejken den 15 mars utlystes av UFBU (United Forum of Bank Unions), en paraplygrupp för nio fackförbund för bankanställda, och grundas i oron för försämrade arbetsförhållanden, sämre löner, otrygga anställningsvillkor och att privatiseringarna kommer att destabilisera landets ekonomi.
Fackförbunden kräver att regeringen drar tillbaka privatiseringsplanerna och istället satsar på att förstärka den offentliga sektorn.
Alla utom högt uppsatta banktjänstemän deltog, och strejken stannade upp eller hindrade olika tjänster såsom uttag, insättningar och inlösning av 20 miljoner checkar värda 2,27 miljarder dollar. På vissa ställen vägrade man även fylla på bankomater.
De strejkande arbetarna har hotat med att gå ut i en mer utförlig och långtgående strejk om inte regeringen backar.
Strejken är ännu ett exempel på missnöjet och frustrationen hos den indiska arbetarklassen. De bankanställda är tydligt inspirerade av historiens största generalstrejk den 26 november 2020, som samlade 250 miljoner indiska arbetare, och de efterföljande bondeprotesterna med tiotusentals i marsch mot New Delhi, och som fortfarande pågår.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.