av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Nya EU-direktivet, vad innebär det och varför har det blivit sådana protester mot det? Offensiv har pratat med Patrik, brandman i södra Sverige.
För den som inte är så insatt, kan du förklara varför ni protesterar?
– Kortfattat handlar detta om att vi kan jobba 24-timmarspass, så rent tekniskt är det dygnspass men praktiskt sett jobbar vi ju inte 24 timmar om dygnet. Det är inte så att det är konstant larm eller utryckning, och på natten sover man ju men vi är alltid beredda att rycka ut. Men eftersom EU-direktiven kräver 11 timmars vila per dygn försvinner alltså våra dygnspass och jobbet blir mera uppdelat. Vi har undantagsregler som tillåter dygnspass, som även finns för exempelvis personliga assistenter, men de är nu hotade.
Hur kommer detta att påverka dig personligen?
– Det kommer att förstöra glädjen jag känner när jag kommer till jobbet. Jag kommer inte vara så utvilad som de säger att man kommer bli med de nya tiderna. Det blir mindre tid för familj och barn. Jag är rädd för att få en bitterhet för jobbet jag drömt om sedan jag var liten.
Vi säger att det inte är över, utan protesterna som varit hittills är bara gnistan som startat elden.
Vad får ni för respons från allmänheten?
– Det händer ofta nu när vi rycker ut att de vi hjälper uttrycker sitt stöd till oss och vår kamp. Många är insatta i hur vi jobbar och är oroliga för utvecklingen. Jag har haft flera som har sagt ”jag hoppas att ni får behålla era dygn” eller liknande.
Vad säger politikerna?
– Kommunpolitiker är konstiga människor. De förstår inte vad vi utsätts för, kemikalierna, allt som vi får uppleva. De säger bara att vi ska gå med på vad EU säger och inser inte hur detta kommer drabba oss brandmän. Det kommer kosta kommunen mer att ta bort dygnspassen. Det finns heltidsstationer, deltidsstationer och jourjobb, och många brandmän jobbar bara deltid och rycker in på ”ledigheten”. De ska ju också ha 11 timmars vila.
Vad är nästa steg i denna kamp?
– Det tragiska är att en del funderar på att byta yrke, kanske med lite högre lön, men utan arbetsglädje för vi gör ju inte det här för pengarna. Förhandlingarna om undantagsregler, exempelvis ”bilaga R” som ger oss rätt till pension vid 58 år efter 30 års utryckningstjänst, pågår fortfarande. Dygnspassen finns kvar till februari 2024, sen måste alla ansöka om dispens för längre arbetspass. Men om man har dispens hela tiden så blir det istället det nya normala. Vi säger att det inte är över, utan protesterna som varit hittills är bara gnistan som startat elden.
LÄS OCKSÅ:
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.