Monstren kommer att möta motstånd

Foto: Natalia Medina.


På SAV:s kongress spelade det internationella perspektivet och solidariteten en stor roll. Jonas Brännberg inledde diskussionen och föredrog resolutionen med titeln ”Världen i en tid av monster”.

Av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Liknelserna med 1930-talet var många. Tullmurskriget kan, som under den stora depressionen, öppna upp för kriser i den stagnerande ekonomin som är full med bubblor. Vi lever i imperialismens era samtidigt som kapitalisterna skyddar sina egna marknader, men det finns ingen väg tillbaka till nationell ekonomi. Det gör att stormakterna bara kan växa på andras bekostnad. Huvudmotsättningen ligger fortfarande mellan USA och Kina, men alla motsättningar tenderar att fördjupas, sammanfattade Jonas Brännberg.

Vilhelm Rosenström Domeij gjorde poängen att i 30-talsliknelsen ingår att politikerna hittar på syndabockar att skylla på. Då var det judar och bolsjeviker, idag är det invandrare, flyktingar och transpersoner som de odlar hat mot. 

Kapitalismen blir allt mer auktoritär, med drag av bonapartism – envåldshärskarstyre. Dagens bonapartister är i många fall valda i något slags demokratiskt val, men de attackerar demokratin, samlar staten i sina egna händer och ser sig likt Trump som ”nationens frälsare”.

Louise Strömbäck tog upp det farliga exemplet med president Bukele i El Salvador. Han hyllas av högern som ett geni som har fått bukt med kriminaliteten. Han har låtit polisen fängsla 1,8 procent av landets befolkning i koncentrationsläger, många utan rättegångar. 

Vincent Kolo från ISA:s ledning citerade Leo Trotskij, som på 1930-talet sade att Europa har blivit ett dårhus. Under Trump har världen blivit ett dårhus. Det kan bli krig om Grönland och Kanada. En fördel för konkurrenten Kina är att med Trump så framstår den kinesiska ledningen som stabil och resonabel. Men Kina är också på väg ner. Det handlar om två stagnerande makter. Kina manipulerar sina tillväxtsiffror, som kanske var på noll 2024. Med strafftullarna försvinner 1-2 procent av BNP och bankerna kan krascha.

Boris Brännberg talade om hur Trump har misslyckats med att nå någon sorts fredsväg för Ukraina, Putin drar fördel av situationen och kriget fortsätter.

Kongressen lade också stor vikt vid att tala om alternativet. Krigen, repressionen och den ökande fattigdomen kommer oundvikligen att föda motreaktioner. Lukas Kirby tog upp om hur de höga matpriserna i Sverige besvarades med en bojkott av matjättarna, de stora matvaruhandlarna. 

Bojkotten hade kunnat vara mer effektiv om den hade riktat in sig på en jätte i taget, men den förde i alla fall upp frågan på bordet. Vilgot Karlsson tog upp om hur det var masskampen som förhindrade Yoons försök till statskupp i Sydkorea och nu har domstolens utfall kommit, Yoon är avsatt. Erland Gadde tog upp att många sätter sitt hopp till just domstolarna i USA – de kan göra ett hedervärt jobb, men det är på den utomparlamentariska kampen det måste satsas. Vi ser ju till exempel hur Orban i Ungern tar landet ur ICC för att slippa låta arrestera Netan-yahu som gör statsbesök. 

Anders Wemmert talade om Israels fruktansvärda folkmordskrig mot Gaza, som nu har övergått till ren fördrivning, men också den intressanta utvecklingen av demonstrationer mot Hamas. Underteckad tog upp om massrörelsen i Serbien mot korruption, fuskbyggen och president Vučićs styre. Studenterna leder rörelsen som organiserar sig i gräsrotskommittéer och demonstrationer genom hela landet. Den 15 mars kulminerade det i den största demonstrationen i landets historia, där minst 5 procent av befolkningen deltog. 

I Turkiet är demonstrationerna mot Erdogan enorma. Arne Johansson menade att det egentligen inte är oppositionen, CHP, som leder dem, utan att det är en radikalisering underifrån som pressar fram dem.

I Tyskland gör vänsterradikaliseringen mot högerextrema AfD att SAV:s systerparti samlar till stora öppna möten, rapporterade Katja Raetz. Tom Costello från systerpartiet i England, Wales och Skottland, Socialist Alternative, berättade om kampen för ett nytt arbetarparti. Labour vann det senaste valet för att folk ville ha en brytning med nedskärningspolitiken, men nu genomför Starmers regering de största nedskärningarna på 15 år. Funktionsnedsatta drabbas särskilt hårt. Ilskan över detta leder till att högerextrema Reform UK kan gå framåt. Socialist Alternative deltar i kampanjen för ett nytt arbetarparti, organiserat av nätverket Kollektivet.

I Österrike är det också gigantiska nedskärningar från regeringen, vilket kan gynna högerextrema FPÖ, som var nära att ta regeringsmakten i höstas. Att kampen mot nedskärningar måste kopplas ihop med kampen mot rasismen underströks av Karin Wottawa från Österrike. En av de nyaste medlemmarna i SAV är Linus Blume. Han är brevbärare och berättade om hur han inspirerats av hur vårt systerparti i USA är med och bygger en vänsteropposition inom brevbärarfacket NALC. 

Överhuvudtaget är arbetarinternationalismen det vi har för att möta upp kapitalisternas nationalism, krig och repression. Nästa protestdag för de fängslade aktivisterna i Nigeria, varav Daniel Akande tillhör ISA i Nigeria, är den 25 juni. Mötet avslutades självklart med att vi alla stämde upp i Internernationalen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!