Motståndet fortsätter fram till valet

Gräsrotsengagemanget måste hålla i sig även efter den 18 april om kampen ska bli framgångsrik.

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Kampen mot regeringen och dess marknadshyra genom fri hyressättning i nyproduktion har fått ett verkligt uppsving. Allt fler har insett allvaret med januariavtalets punkt 44. Regeringens hopp om att pandemin skulle förhindra protester har slagits tillbaka.

Proteströrelsen växer, fler och fler hyresgästföreningar, politiska organisationer, studentklubbar, ungdomsrörelser och enskilda ansluter sig. Den 18 april är inte slutet på en kampanj, utan en upptrappning på den rörelse som inleddes när januariavtalet undertecknades för drygt två år sedan.
För 18 aprilkommittén och det landsomfattande nätverket Nej till marknadshyra behöver det utarbetas en gemensam strategi för den fortsatta kampen efter den landsomfattande protestdagen den 18 april. Därför kallar nätverken till nytt stormöte den 4 maj med fokus på en ny gemensam protestdag i anslutning till att regeringens utredning presenteras.
Den bostadspolitiska kampen i Sverige har tagit sig olika uttryck det senaste århundradet och viktiga framsteg har vunnits, rörelser vi kan lära oss av.

Hur ska bostadspolitiska organisationer bygga allianser och enhetsfronter för att mobilisera brett utan att tappa fokuset på en klar analys kring behoven? Hur håller de politiska organisationerna, hyresgästföreningarna och nätverken samman inåt och växer utåt? Hur ska nätverket förhålla sig till Hyresgästföreningens ledning? Allt detta är frågor som måste diskuteras.
Enskilda punktprotester kommer inte att stoppa marknadshyra. Idag finns en bred uppslutning i riksdagen för marknadshyra hos alla partier utom V. Därför behöver vi bygga lokala motståndsfickor i lokalsamhället, på arbetsplatser, skolor och universitet. Vi behöver gå samman och skapa opinion.
Vi måste därför lägga grunden för en rörelse som fortsätter och växer fram till valet och efter valet som kan visa att marknadshyra och januariavtalets försämringar kommer bli valrörelsens huvudfrågor och tvinga partierna att bekänna färg. Det måste stå tydligt för det politiska etablissemanget, inte minst S och MP, att de inte vinner några val på marknadshyra.
Samtidigt måste rörelsen göra klart att oavsett vilken regering som tillträder efter valet kommer hyresgäst- och arbetarkollektivet inte att acceptera några ytterligare försämringar i bostadspolitiken. Men rörelsen behöver också gå på offensiven för en ny social bostadspolitik.

Det råder ingen tvekan om att V med sin parlamentariska position och den styrkeposition de trots allt har inom den organiserade arbetarrörelsen skulle kunna göra mycket mer för framväxten av en kämpande bostadspolitisk massrörelse. De har dock inte visat någon vilja eller stöd för att på allvar ta denna roll.
Kampen mot marknadshyra kan lägga grunden för vad som krävs för att reorganisera hyresgäströrelsen för att på nytt bli en kämpande rörelse i hyresgästernas intresse. Kampen idag sår ett frö om framtiden, om viljan för ett nytt samhälle som än en gång ser bostaden som en mänsklig rättighet.


”Känns underbart med 18 april”

Den 31 mars 2019 var startskottet för vad som blev proteströrelsen mot marknadshyra, när 700 samlades på Biografen Draken i Göteborg för att planera protester för att försvara hyresrätt, strejkrätt och arbetsrätt med udden riktat mot marknadshyror.
Den 18 april 2020 hade vi en stor selfiekampanj samt en video som nådde hundratusentals. Den 12 september 2020 hade vi 11 torgmöten runt om i Göteborg och Mölndal istället för en stor samling på Järntorget. 

Nu med endast några få dagar kvar till den 18 april 2021, känns det verkligen underbart. Människor i alla åldrar är ute och affischerar och sprider kampen mot marknadshyror samt uppmanar till att gå in på hemsidor och följa kampanjen Nej till marknadshyrors alla torgmöten. Påskpyssel kombineras med banderoll- och plakatförberedelser.  
I helgen var vi ute i Bergsjön och Kortedala och satte upp affischer och delade flyers på både svenska och engelska. Många kom fram och pratade med oss och var väldigt oroade över de kraftiga hyresökningar som marknadshyror innebär.
Många är redan oroliga över årshyror som höjs och trångboddheten samt de långa köerna för att få en bostad. Att inte kunna ha råd att bo även i framtiden gör det hela mycket svårt och de kände sig peppade att vilja vara med och manifestera mot marknadshyror och mot januariavtalet den 18 april.
Pamela Möller-Ajani

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!