Sedan Vänsterpartiet tryckt på den gula knappen istället för den röda i utbyte mot en klapp på axeln av den Stefan Löfven, som nu sviker allt som arbetarrörelsen en gång stått för, har ett kompakt mörker lagts över riksdagen. Där råder det idag en nyliberal hegemoni, som bara utmanas av en än mer reaktionär flygel i vissa frågor.
Som Liberalernas partiledare Jan Björklund konstaterade har Sverige nu en S-MP-regering som lovar att genomföra en mer borgerlig politik än den förra Alliansregeringen klarade av. Vi har nu det absurda läget att till och med Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor kan ge en hycklande kritik mot ”vänsterliberalernas” borttagna värnskatt som dramatiskt ökar klassklyftorna.
Ytterst få andra reaktioner annat än tydliga tecken på ont i magen hörs heller från kritiska socialdemokrater. En liten tröst i bedrövelsen är skarpa reaktioner från ett radikalare skikt av vänsterpartister som till exempel Rossana Dinamarca, Eva-Britt Svensson, Dror Feiler och en del av partiets fackligt aktiva, liksom från kretsen kring Carl Schlyter som i protest lämnar MP. Här och där hörs redan nödrop om behovet av nya röda och gröna partier.
Från vissa fackförbund, som Byggnads och Transport, hörs en snäppet tydligare kritik än de mjäkiga ojandena från LO, TCO och SACO över att nu tvingas förhandla om en försvagning av anställningsskyddet i LAS under hot om att det annars blir en lagstiftning om tydligt fler undantag.
Många är därför de som i avsaknad av kampberedda förbundsledningar sneglar längtansfullt på Frankrikes gula västar, om än utan att än så länge våga tro på en liknande spontan kampvilja här. Trots detta står det ändå tydligare än någonsin klart att det är från utomparlamentariska protester på gator, torg, arbetsplatser, skolor och i bostadsområden som motståndet måste byggas upp.
Av de stora etablerade folkrörelseorganisationerna är det från Hyresgästföreningen i Sverige som den skarpaste kritiken kommer mot de marknadshyror med fri hyressättning i nyproduktionen med mera som är en central del av överenskommelsen mellan S, C, L och MP (som Kristofer Lundberg, RS:are och ordförande för Hyresgästföreningen Region Väst, skriver här). De förväntningar som detta väcker måste nu infrias.
Den manifestation mot marknadshyror, ombildningar och utförsäljning av allmännyttan som organiseras gemensamt av det nya Nätverket Rädda hyresrätterna och Hyresgästföreningen Region Stockholm utanför Stadshuset den 28 januari kl 17 skulle kunna bli den första rejäla Akt 1, för att ”tala franska” med en benämning som lånats av Frankrikes gula västar, i en upptrappad proteströrelse.
Manifestationen beslutades gemensamt med ledande personer i Hyresgästföreningen Region Stockholm på det möte i Folkets Husby den 5 december som också grundade Nätverket Rädda hyresrätterna. Före januariavtalet mellan S, C, L och MP var den omedelbara anledningen att det nya blågröna styret i Stockholms stad mellan Allianspartierna och MP lovat att återuppta ombildningar och utförsäljningar av hela områden av allmännyttan till privata fastighetsägare i Stockholms ytterstadsdelar.
Sedan Löfven chockat Hyresgästföreningen med beskedet att den nya regeringen ska driva igenom marknadshyror med fri hyressättning i nyproduktionen har nödvändigheten av att mobilisera ett massivt motstånd blivit ännu mer uppenbart. Vi hoppas att manifestationen blir slagkraftig med stor uppslutning bland de drygt 6 000 som förklarat sitt intresse på Facebook och de cirka 1 500 som redan undertecknat det upprop som baseras på nätverkets plattform (se längst ned).
Minst lika viktigt är att fackförbundet Sekos avdelning för Stockholm och Gotland har beslutat att delta, med ett eget upprop till stöd för manifestationen som på tisdagen skulle cirkuleras till andra fackliga avdelningar i Stockholm. Därmed ökas förutsättningarna för en gemensam kampanj med adress till Sveriges folk, riksdag och regering från fackföreningar, hyresgäst-, förorts-, klimat- och välfärdsaktivister, som i nästa steg kan leda till en än mäktigare Akt 2.
Gunnar Westin, som är vice ordförande i Sekoavdelningen, förklarar att det är självklart för facket att stödja kampen för en social bostadspolitik och för den allmännytta som är viktig för både medlemmarna och speciellt de unga.
– Då är fria marknadshyror och det blågröna Stockholmsstyrets ombildningar och utförsäljningar ett stort problem.
Han hoppas också att samarbetet kan lägga grunden för ytterligare mobiliseringar, där facken och hyresgäströrelsen kan göra gemensam sak. ”Hutlöst och helt oacceptabelt” kallar Gunnar Westin också den försvagning av anställningsskyddet, de omfattande skattesänkningarna för de rika och den utökning av etableringsanställningarna till företag utan kollektivavtal och bemanningsföretag, som är direkta angrepp mot löntagarnas ställning och fackens möjlighet att försvara medlemmarnas intressen.
Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, är överens med Nätverket Rädda hyresrätterna och Seko om att det nu behövs gemensam kamp för den hotade välfärden mot statens kapitulation för utländska investerare.
– Det är dags att vakna nu. Marknadshyror och den privatisering av allmännyttan till förmån för privata intressen och vd:ar som bara har ett enda intresse att tjäna pengar är en tickande bomb som sätter hyresgästernas välfärd i gungning.
I Nätverket Rädda hyresrätterna förenas också hyresgäströrelsen med förortsrörelser som Norra Järva Stadsdelsråd och Förorten mot våld.
– Det är viktigt att vi organiserar oss gemensamt nu för att säga stopp och visa att vi inte accepterar detta. Kamp mot marknadshyror, ombildningar och utförsäljning av allmännyttan är en överlevnadsfråga, säger Ilyas Hassan, talesperson för de många unga i Förorten mot våld.
Vad vi ser är en gryende allians som pekar på behovet av en massiv och arbetarförankrad kamp med styrka och förmåga att förena alla dessa rörelser. I denna deltar medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna sida vid sida med många andra hyresgäst-, välfärds-, klimat- och vänsteraktivister med ett budskap om behovet av en systemkritisk, kämpande och demokratisk socialistisk vänster.
Behovet är också akut av en ny, bredare allians och i förlängningen av ett gemensamt socialistiskt vänsterparti för arbetare och andra drabbade som kan påbörja en politisk utmaning av den nyliberala hegemonin. För det behövs konkreta övergångskrav som pekar mot ett annat samhälle än det kapitalistiska som inte längre kan förenas med tryggad välfärd. Frön till sådana krav i bostadspolitiken finns också i plattformen nedan.
Rädda hyresrätterna – upprop för rätten till en bra bostad vi har råd med
Underteckna uppropet och kämpa för att rädda hyresrätterna – för rätten till en bra bostad som vi har råd med!
För många unga och äldre utan höga inkomster eller eget kapital är en hyresrätt fortfarande den enda chansen till en trygg bostad, som i klimatkrisens spår dessutom borde vara den mest gynnade.
Ändå är ingen boendeform mera orättvist behandlad än dagens hyresrätter, jämfört med de ägda bostäder eller bostadsrätter som systematiskt favoriseras genom låga skatter och generösa avdrag.
När därför den nya Löfvenregeringen och borgerliga riksdagspartier vill driva igenom ”fria” marknadshyror och det nya blågröna styret i Stockholms stadshus vill ombilda och sälja ut allmännyttan i ytterstaden är detta ett oerhört hot mot Sveriges hyresgäster. Ytterst få ledande politiker har heller lyft ett finger mot de hutlösa hyreshöjningar efter ofta illa utförda renoveringar och de orimliga nyproduktionshyror som redan idag plogar för ”marknadshyror”.
Att delar av allmännyttan redan tidigare har privatiserats och tillåtits bli feta spekulationsobjekt för världens största riskkapitalbolag, som Blackstoneägda Hembla (före detta D. Carnegie & Co) och Vinoviaägda Victoria Park är ett skriande monument över bostadens förvandling från en social rättighet till en handelsvara.
Detta är en utveckling som vi lovar varandra att bekämpa. Låt den demonstration som Hyresgästföreningen Region Stockholm och Nätverket Rädda Hyresrätterna genomför vid Stockholms stadshus den 28 januari bli en kraftfull start!
Vi kräver en ny social bostadspolitik med kraftigt ökat inflytande för hyresgästerna, som kan garantera allas rätt till goda och klimatsmarta bostäder med hyror som vi har råd med. Vi som undertecknar detta uppmanar därför alla Sveriges hyresgäster och bostadslösa att tillsammans med Hyresgästföreningen och en lång rad nätverk och organisationer samordna en gemensam kamp:
• Mot marknadshyror, skamlösa renoveringshyror och alla försök att ombilda och sälja ut allmännyttan!
• För ett blandat boende, som prioriterar nya hyresrätter i de mest segregerade rika stadsdelarna!
• För en ny social bostadspolitik som bygger bort bostadsbristen, stoppar bostadsprofitörerna, sänker hyrorna och garanterar förbättrat underhåll med makt åt hyresgästerna!
• För en stärkt, demokratisk och klimatsmart allmännytta utan vinstkrav. Bostaden ska vara en social rättighet och inte en handelsvara!
Skriv under uppropet här.