Av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv
Det totala kaos, rättsosäkerhet, mygel, mobbning och korruption som mycket väl kan bli följden av en bostadsrättsombildning är Bäverdalen 1 i Rågsved, Stockholm ett lysande exempel på. När Offensiv träffar tre hyresgäster och en medlem i bostadsrättsföreningen på ett fik för intervju verkar det inte finnas någon ände på de oegentligheter som de radar upp. Man blir väldigt beklämd över den psykiska ohälsa som människor försätts i på grund av en bostadspolitik där vinstjakten är allt.
Irina Blumina berättar att hon först var positiv när högerstyret i Stockholm bestämde sig för att öppna för ombildningar i Rågsved efter valet 2018. Men initiativet till ombildningen var inte hennes utan konsultföretaget Restate ringde själv upp henne och sa att ombildning är på gång.
Restate har många gånger avslöjats för sitt fiffel och båg. Till exempel i grannfastigheten till Bäverdalen 1 har tidningen Hem och Hyra nystat upp en lång härva. Där lät vd:n för Restate sex vänner skriva sig på adresserna för att få majoritet för ombildningen. Konsultbolaget blev polisanmält av bostadsborgarrådet Clara Lindblom (V), men tillåts alltså att fortsätta härja.
– Restate satt med på våra fyra första möten när vi tre boende bildade bostadsrättsföreningen. De sa att de var störst och mest erfarna och att arvodet var 2,5 procent. Vi kände att vi måste ta dem, berättar Irina.
– Tanken var god från början. Vi tänkte på allt vi ville fixa, såsom lekplatsen, bom mot bilarna
o s v. Det sades att de som inte skulle ombilda utan bli kvar som hyresgäster, skulle få ingå i styrelsen.
– Jag kunde inte ombilda för när det var dags hade jag hamnat i ekonomisk kris p g a pandemin.
Föreningen har dålig ekonomi. Bara 68 procent röstade för ombildningen, vilket är på håret av vad som krävs. Bara 50 procent köpte därefter. Det är troligtvis skälet till att SEB drog sig ur i sista sekunden.
– Restate hade ordnat ett möte med SEB för att vi skulle teckna föreningslånen. Men när vi kom dit var det inte SEB som var där, utan Finansbolaget Aros. Vi var bara tre från bostadsrättsföreningen på mötet, helt oerfarna och togs på sängen. Vi blev övertalade att teckna lån hos Aros. De ville inte låna ut hela summan. Restate sa att de själva skulle gå in med resten.
– Nu är bostadsrättsföreningen skyldig Restate 6 miljoner kronor och Restate fortsätter att styra och ställa. Jag var ansvarig för att hitta en mäklare till de tomma lägenheter som skulle säljas och Skandiamäklarna hade den bästa offerten, men Restate pressade oss till att ta deras mäklare.
– De andra två i styrelsen sa att de skulle mobba ut mig ur styrelsen och röstade konsekvent emot allt jag sa. Jag försökte få till en extrastämma för att utöka styrelsen, men det gick inte. Nu har en styrelseledamot som bor mittemot mig en övervakningskamera i fönstret som är riktad mot vår lägenhet. Jag har bett dem ta bort den, men det gör de inte.
Nu har bostadsrättsföreningen 73 medlemmar som äger sina lägenheter och 58 hyresgäster. Problemen verkar vara enorma på båda sidor. Monica Calderon var innan ombildningen ordförande för Lokala Hyresgästföreningen och ville inte ombilda. Men när det ändå blev ombildat valde hon att köpa för att få inflytande. Hon behövde låna till hela köpesumman. Efter att räntorna har gått upp betalar hon nu 30 000 kronor i månaden för sitt boende.
– Innan ombildningen betalade jag 12 000 kronor i hyra. Nu har jag 8 000 kronor i avgift och 22 000 kronor i bostadslån varje månad. Räntekostnaderna har ökat med 8 000 kronor på två år.
– Innan ombildningen betalade jag 12 000 kronor i hyra. Nu betalar jag 30 000 i boendekostnad varje månad. Räntekostnaderna har ökat med 8000 kronor på två år.
De som driver igenom ombildningar mot andra boendes vilja tänker ofta inte på vilket ansvar de tar på sig. Att de blir hyresvärdar. Priset på inkompetensen verkar dock alltid läggas på hyresgästerna.
Nour Zatara är en av dem och hon hotas nu av vräkning.
– Jag har bott i huset i 13 år, det är jag som har hyreskontraktet. Vi var alltså hyresgäster hos Stockholmshem innan ombildningen. Efter ombildningen i oktober 2021 märkte jag snart att det inte kom några hyresavier. Jag ringde förvaltaren som sa att jag inte fanns i deras register. Jag ringde Nina på Restate som skulle kolla upp det. Det kom fortfarande inga avier. Jag ringde styrelsen, förvaltaren och Restate många gånger.
– Jag var samtidigt i en uppslitande skilsmässa från ett destruktivt förhållande som bland annat omfattar ekonomisk misshandel. Efter fyra månader utan hyresavier får jag reda på att Nina från Restate och min exman har gått bakom ryggen på mig. Hon försöker få honom att köpa min lägenhet av föreningen. Jag blir så klart rasande och affären stoppas.
Restate försökte få min ex man att köpa lägenheten bakom min rygg, mitt i skilsmässan
– Förvaltaren ber om ursäkt för allt strul och säger att de nu skickat hyresavierna. Inga avier kommer ändå, för de skickade dem till en adress som jag bodde på för 16 år sedan.
– Först efter sex månader fick jag hyresavierna. Varje månadshyra är på 13 000 kronor. Jag hade ingen chans att betala 78 000 kronor på en gång. Jag är nu ensamstående med sex barn. Jag har hela denna tid jobbat dubbla skift; som undersköterska åtta timmar på dagen. Sen hem och laga mat och ta hand om barnen. Sen sex timmars kvällsskift i hemtjänsten. Jag har nu betalat ikapp allt. Men nu vill föreningen vräka mig. De vet vad jag har varit med om och att jag inte fick avierna. Mitt ärende ska upp i hyresnämnden.
Även Irina hotas nu med vräkning.
– Jag blev 25 dagar försenad med hyran i maj. Men jag hade frågat förvaltaren i förväg om det var okej för dem att jag betalade senare. Jag fick inte svar. De måste svara och säga att det inte går, för då hade jag ju fixat pengarna på annat sätt.
– Restate har två advokater anställda för vräkningsärenden som tar 4 000 kronor i timmen. Jag vet att Restate pressar bostadsrättsföreningen om att vräkningar ska vara prioritet. Det är för att de ska kunna sälja lägenheterna.
– Det är helt andra regler för hyresgäster och medlemmar än för styrelseledamöter. Lokalen som skulle bli alla boendes festlokal har styrelsen själv lagt beslag på. En make till en styrelseledamot krävde 200 000 kronor i ersättning av föreningen för att han fått snö på bilen vid plogning. En annan fick köpa en vakant lägenhet med 100 000 kronors rabatt.
Vi avslutar intervjun med en diskussion om hur kampen måste gå vidare. Monica har startat en namninsamling som vänder sig till bostadsministern om att stoppa vräkningar av barnfamiljer och upprätta statliga kontrollorgan, eftersom bostadsrättsföreningar kan bete sig hur som helst och inte ens måste närvara i hyresnämnden.
Irina vill ha en granskning av Bolagsverket om hur föreningen och Restate handhar försäljning av de tomställda lägenheterna samt hur det gick till när förvaltaren Delagott anlitades, hur det går till när styrelsen godkänner tjänster från varandra och hur renoveringar går till. Nu kräver de extrastämma.
Jag själv tycker att kommunen borde återkommunalisera fastigheter med så här mycket mänskligt lidande. Samhället måste ingripa när barn får se sina föräldrar skaka av panikattacker efter mobbning och vräkningshot.
Det viktigaste är att fortsätta att gå samman som gruppen har gjort, utöka till fler, ordna stormöten och mot de enskildas utsatthet samla en kollektiv gemenskap och styrka. Sen går vi vidare för mediaspridning och solidaritet över hela landet!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.