av Elin Gauffin & Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv
Nu är det mindre än två veckor kvar till den stora protestdagen för kampanjen Nej till marknadshyra. Vårt mål har varit att ha över hundra coronasäkra småprotester över landet som blir mäktiga för att de är så många. Vi följer den digitala kartan som får fler blåa prickar för varje dag. Just nu är 85 protester inplanerade, så det borde gå. Men några viktiga städer fattas som till exempel Umeå, Norrköping, Kalmar, Östersund, Visby, Eskilstuna och Lund – så har du uppslag där, hör av dig! Det är ganska enkelt ordnat eftersom vi bara ska vara fem personer vid varje protest.
Den senaste veckan har det varit ett starkt tillskott från Skiftet som har lanserat en namninsamling och gjort en kortfilm om nej till marknadshyra. På en vecka har 1,313 skrivit under namninsamlingen. Ett annat viktigt bidrag är att Vänsterpartiets distrikt i Stockholm samt Ung Vänster riks har ställt sig bakom kampanjen.
Det gemensamma Facebook-eventet för 18 april är också klart och har fått en bra spridning. Redan har 1,000 personer tackat ja/anmält intresse.
Utöver den digitala kartan som ligger på nejtillmarknadshyror.se har kampanjen även hamnat på världskartan. Efter att kampanjen Nej till marknadshyra deklarerade klimatnödläge på det senaste stormötet finns nu våra protester med i Fridays For Futures världskarta över olika former av protester runt om i världen.
Nu väntar intensiva dagar av affischering, banderolltillverkning och talskrivande, men också en offensiv för att komma ut i riksmedia. Den här kampanjen är alldeles för viktig och massiv för att få tigas ihjäl av de stora mediahusen, som för övrigt gladeligen rapporterar från Fastighetsägarnas kampanj för marknadshyra. Första nöten att knäcka är Hem och Hyra, Hyresgästföreningens tidning, som hittills inte har skrivit en rad om detta fantastiska gräsrotsengagemang.
LULEÅ, Birgit Kajava
– I Luleå ska vi vara på tre platser (Hertsön, Örnäset och Centrum), med cirka fem personer i varje grupp, den 18 april. Vi kommer ha på oss banderoller där man ser vårat budskap, dela ut flygblad och affischer, hålla tal och vara en som filmar.
– Marknadshyra drabbar speciellt pensionärer, ungdomar och ensamstående med barn med flera som redan har det mycket kämpigt.
– Marknadshyra gynnar bara välbärgade – vi måste bekämpa det så att Hyresgästföreningen kan förhandla hyrorna och hålla dem nere.
FALUN, Lorena Diaz Pohl
– Den 18 april ska vi vara på Stora torget i Falun och vi ska försöka vara på en plats till, något område med hyresrätter.
– Jag funderar så klart hur det blir för våra barns generation, redan nu börjar vi se en generation som blir tvungna att bo längre hemma hos sina föräldrar innan de kan hitta något att flytta till.
UPPSALA, Åse Richard
Här finns det fyra olika initiativ inför den 18. En av protesterna ordnas av Alla ska kunna bo kvar. Åse Richard är en speciell doktorand i kulturgeografi vid Uppsala universitet, som också ägnar sig åt aktivism. Bland annat har hon talat på Nej till marknadshyras stormöten. Senast den 5 april höll hon och Ilhan Kellecioglu (Ort till Ort) ett intressant livesamtal för ABF Uppsala som ligger på facebooksidan. De pratar om vikten av att göra saker lokalt.
– Det är lokalt som förändringen sker. Hyresgäströrelsen har inte riktigt svarat upp till förändringen – att hyresgästers rättigheter har urholkats. Där har det istället uppstått ett myller av nätverk och grupper. Det är annorlunda än för tio år sedan då det verkligen var go to Hyresgästföreningen.
ÖREBRO, KARLSKOGA, Erland Gadde
– Kampanjen Nej till marknadshyra är ganska aktiv i Örebro län, där vi har ett samarbete mellan medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, Kommunistiska Partiet och Vänsterpartiet. I Örebro kommer vi ha torgmöten i Brickebacken Centrum, Längbro Torg, Vivalla Centrum, Varberga centrum, Våghustorget och Järntorget den 18 april. I Karlskoga blir det Skranta Torg, ICA Maxi och Alfred Nobels torg (i centrum).
GÖTEBORG
Här planeras 30 protester. Vi gör ett nedstick i tre av dem.
Axel Lyckberg:
– I Lokala Hyresgästföreningen Kvibergshuset håller vi fortfarande på att diskutera vad vi ska göra den 18 april. Som diskussionen går blir det nog en utomhusaktivitet på gården på Beväringsgatan för att informera och samtala med våra grannar och så stärker vi upp vid Kvibergs hållplats där vi informerar de som är på väg till och från Kvibergs marknad om marknadshyra.
Britta Brus från 18 aprilkommittén talar kl 12.00 på Frölunda Torg, se bilden från kvällens affischeringsrunda. Hon menar att det saknas en relevant ”konsumentupplysning” i frågan om marknadshyror.
– Inför förra valet sa många partier att de var mot marknadshyror, men nu är det viktigare att hålla ihop januariavtalet till varje pris.
– En sak jag tycker är märklig är att det finns de som tror att det inte rör dem som inte bor i hyresrätt eller tänker hyra nyproducerat. De verkar inte förstå att allt är beroende av varandra; till exempel att om inte sjuksköterskor, bussförare eller förskolelärare hittar någon lägenhet kan de inte jobba i en storstad, småbutiker kan inte överleva när vår konsumtionskraft sjunker och vi inte har en krona över när hyran är betald. Det kommer att bli svårt att flytta hemifrån, att lämna ett våldsamt förhållande eller att ha råd att bo med en låg pension eller sjukersättning.
– Kampanjen Nej till marknadshyra har verkligen fått ett nationellt genomslag med stort engagemang över hela landet.
I Rannebergen talar Falis Samatar från Somaliska kvinnors samhällscenter:
– Våra grannar är chockade när de får höra om marknadshyra, det är en stor oro i området över framtiden och en genomgående besvikelse över att det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som nu driver igenom detta.
ALINGSÅS, Elsa-Lena Åström
– Det blir nio torgmöten i Alingsås den 18 april. PRO:are kommer ordna två, Vänsterpartiet två, Kommunistiska partiet har förmodligen tre ställen, plus två ställen som vi ordnar tillsammans med hyresgäster. Imorgon ska vi träffa Alingsåstidningen och försöka även med Kuriren.
– Den stora lokala frågan om att Alingsåshem ska kunna sälja av delar av beståndet utan att behöva beslut i kommunfullmäktige är nu avgjord. Bara V sa nej. Det värsta förslaget – att det inte ens skulle behövas beslut i arbetsutskottet – stoppades i alla fall. Men nu kommer Alingsåshem sälja fastigheter för att betala av lånen för kommunen.
– Med marknadshyra blir det ett jättesegregerat boende eftersom det redan idag är billigare att äga sitt boende. Samhället är påväg tillbaka hundra år i tiden.
TYRESÖ, Cesar Andersen Lindholm
– Vi i Unga Socialister kommer ha en protest kl 17.00 i Tyresö Centrum. Hyresgästföreningen Tyresö har anslutit sig till Nej till marknadshyra och de lät jättepositiva till att vara med när jag pratade med dem på telefonen. Nu planerar vi bland annat för att göra banderoller.
– Bra och trygga bostäder ska vara för alla – inte bara de rika. Marknadshyra innebär inte bara garanterat höjda hyror, utan också garanterat högre bostadslöshet bland ungdomar.
JÄRVA, Sandra Mandell
– Det blir en manifestation vi kallar ”Järva i Rörelse mot Marknadshyror”. Marschen med banderoll och plakat börjar i Akalla Centrum kl 13, når Husby Centrum kl 14, samt börjar kl 14 i både Tensta och Rinkeby. Det blir en liten uppsamling i Husby Gård när det hela är slut.
– Vi har affischerat vid ett tillfälle och delat flygblad ett annat. Vi har postat foton från affischeringen och flygbladsutdelning på Facebook. Folk blir mer medvetna (en hel del har inte varit särskilt medvetna) och nästan alla som förstår vad saken gäller är mycket positiva till manifestationen.
SOLNA, Ingrid Wallerstedt
– Vi tänker stå utomhus vid Solna centrum den 18 april.
– Hitintills har vi hyresgästaktiva bara talat med varandra på telefon, men vi ska höras igen i veckan som kommer. Jag har kontaktat V och S i Solna och frågat om de vill vara med.
– Nej till marknadshyra – Ja till ett solidariskt samhälle med allas rätt till bostad!
SÖDERMALM, Eva Fee
– Hyresgästföreningen Södermalm har fyra ställen klara för 18 april och det ser ut att bli ytterligare fyra stycken. Den 18 kommer vi ha ett bord med listor, pennor, handsprit och banderoll. Vi kommer även ha väggtidningar och info av olika slag, även lokala bostadspolitiska frågor. Till exempel ska Södermalmsparkernas vänner informera om alla hotade parker. Det blir info om pensionärer på Södermalm och deras inkomster.
– Responsen när vi har varit ute och kampanjat är väldigt positiva. Väldigt sällan försvarar någon marknadshyror.
– Vi pratar också om att vi behöver ha en bostadspolitik som är annorlunda. En social bostadspolitik. Nästa val hänger på det. En annan viktig fråga är Stockholmshyra, som kommer att innebära mycket stora hyresskillnader mellan innerstad, närförort och ytterstad där inget område får sänkta hyror utan att hela hyresnivån i Stockholm höjs mycket. Detta slutförhandlar Hyresgästföreningen och bolagen om just nu.
RIKSDAGEN, Vilgot Karlsson
– Redan den 14 april kommer vi yngre i kampanjen, ett samarbete med olika ungdomsorganisationer, ha en tältaktion mellan riksdagshuset, där politikerna sitter som måste slänga förslaget om marknadshyra i papperskorgen, och slottet, där det finns 800 tomma rum. Samtidigt får ungdomar redan idag ”soffsurfa” upp till 30-årsåldern.
– Med tältaktionen vill vi göra media uppmärksammade på kampanjen Nej till marknadshyra. Det är idag en väldigt snedvriden mediarapportering i denna fråga. Kontakta mig (vilgot.karlsson@socialisterna.org) om du vill vara med!
BAGARMOSSEN, Katja Jassey
– Den 18 kommer vi att finnas utanför tunnelbanestationerna längsmed linje 17 i södra Stockholm, från Hammarbyhöjden till Skarpnäck, med en stor banderoll så att alla ser oss och flygblad så att alla får information. Stockholmare älskar att snacka bostad så det lär bli mycket interaktion. Största utmaningen lär bli att hålla corona-avstånd.
– Hitintills har vi målat banderoller och hittat på kul saker att lägga ut på Instagram och Facebook så att frågan hela tiden bubblar.
– Finns det något bra argument FÖR marknadshyra? Jag kan inte komma på ett enda.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.