Nattpersonal på Karolinska i Huddinge fruktar treskift

2006-12-09 23:30:00




På Karolinska universitetssjukhuset (sammanslagna Karolinska i Solna och Huddinge sjukhus) i Stockholm försöker arbetsgivaren kringgå landstingspolitikernas beslut om att sänka arbetstiden för nattpersonalen med två timmar i veckan. Dels genom att försöka införa treskift och dels genom att vilja undanta avdelningar som har så kallat poängsystem.

– I Solna har de bara treskift och de vill införa treskift för oss också och då skulle vi gå miste om arbetstidsförkortningen, berättar Ingalill Högström, som varit nattundersköterska i Huddinge i över 30 år, nu på avdelning 73.
– Treskift är det värsta man kan ha. De vill inte att vi ska ha företräde till nattpassen. Hux flux ska någon dagpersonal skriva upp sig. Det är helsjukt! Även dagpersonalen drabbas eftersom jag då måste ta deras dagpass.

Flera försämringar

Sedan sammanslagningen av de två sjukhusen har personalen drabbats av flera försämringar.
– Vi har något som heter poängmodellen och det är bättre betalt helt enkelt. I och med att vi slog ihop oss med Solna så sänktes ersättningen och jag förlorade ungefär 2 000 kronor i månaden.
Sammanslagningen medförde också nedläggningar och flyttningar av såväl personal som patienter.
– I och med sammanslagningen har en avdelning här lagts ned. Vi hade tidigare en avdelning för lättare patienter med exempelvis ljumskbrock eller bröstcancer. De flyttades över till Solna och avdelningen stängdes med personalindragningar som följd.
Under den kommande sommaren ska avdelning 73 renoveras och då blir bemanningen minimal.
– Nu i sommar kommer vår avdelning nattetid bara ha en undersköterska och en sjuksköterska på 13 patienter. Idag har vi två sjuksköterskor och en undersköterska på 16-18 patienter. Det är inte mycket och det räcker med en jättedålig patient så är en personal upptagen hela tiden.
– Man kan ju inte heller hota med att säga upp sig eftersom det finns så många arbetslösa undersköterskor, säger Ingalill Högström.
Fortfarande har de två sjukhusen trots en sammanslagning olika lokala avtal och därför skiljer sig både löner, poängssystem och arbetstider åt. Enligt Daniel Minton, ordförande i Kommunal sektion 77, finns det 29 olika poängmodeller.

Skilda avtal

– Sedan sammanslagningen har man inte lyckats harmonisera avtalen. Allt är fortfarande olika. Poängmodellerna har tillkommit för att behålla eller rekrytera nattpersonal. Istället för ob-ersättning har man en poängersättning och de som arbetar mycket på obekväm arbetstid tjänar mycket på det, berättar Daniel Minton.
När det gäller arbetstidsförkortningen så pågår diskussioner mellan fack och arbetsgivare, men ingenting är ännu klart.
– Från den 1 april ska alla som har nattjänst inom vården ha två timmar kortare arbetstid. På Karolinska försöker man undanta en del medlemmar och vi bråkar om det. Meningen är att man tar bort ett nattpass. Att bara ta 15 minuter varje dag ger ingen effekt.
– Vi ska ha någon form av medlemsmöte för nattpersonal inom kort, avslutar Daniel Minton.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!