Offensiv har tidigare skrivit om de pågående protesterna bland vårdpersonal inom vård och äldreomsorgen mot de så kallade ”Hälsoscheman” som många kommuner vill införa eller redan har infört.
”Hälsosamma scheman”, eller så kallade ”hållbara scheman”, innebär bland annat att nattpassen kortas med hänvisning till att långa nattpass inte är hälsosamma. I realiteten innebär detta att de anställda måste jobba fler pass för att få ihop sina timmar. Det innebär också att nattpersonalen tvingas arbeta kvällspass utan ob-ersättning, att sammanhängande vila splittras upp och att personalen tvingas arbeta mer för att få ihop till sin heltidslön.
Arbetsbördan kommer att öka ytterligare, arbetsmiljön försämras och i praktiken innebär det också en lönesänkning. För kommunerna är det ett sätt att fortsätta nedskärningarna inom välfärden och spara pengar.
Nu sprider sig protesterna över landet. Undersköterskor i allt flera kommuner, från Lund och Ystad i söder till flera kommuner i norra Sverige, skriver arga insändare i lokaltidningar och även Kommunalarbetaren. Många planerar att säga upp sig från sitt arbete om de nya scheman införs.
På Facebook finns en grupp med namnet ”Hälsoscheman NEJ TACK” som nu har över 7 300 medlemmar, där man driver en namninsamling mot hälsoscheman.
Om kampen mot hälsoscheman ska lyckas måste protesterna samordnas till en landsomfattande protest. Man borde också söka stöd hos andra anställda inom vård och omsorg, som sjuksköterskor och läkare och annan vårdpersonal. Utan samordning på nationell nivå och ökat tryck på arbetsgivarna riskerar kampen att förloras.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer självklart kampen mot försämrade arbetsvillkor för vårdpersonalen inom vård och omsorg. Samtidigt måste man koppla ihop kampen mot försämringar av arbetsvillkoren med kampen mot nedskärningar i den offentliga välfärden. Fackföreningarna inom vården måste mobilisera sina medlemmar till protester mot försämringarna. ■
Anders Wemmert
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.