Natoövningen i Vidsel kommer att äga rum under ett par veckor i slutet av sommaren, om regeringen ger sitt tillstånd. Även Nederländernas flygvapen vill genomföra bombfällningar i Vidsel. I deras ansökan ingår att de får flyga upp ett antal av sina USA-tillverkade F16-plan. F21 i Luleå blir bas för övningen.
Försvaret är mycket förtjust över att intresset för att robotbasen i Vidsel ökar.
Under den internationella övningen ”Cold Response”, som nyss avslutats, med ca 9 000 soldater från 14 nationer (Nato-länder och partnerskap för fred-länder), såg översten och chefen för den svenska styrkan likheter mellan svensk-norska fjällen och Afghanistan. Det finns långa skjutavstånd och brist på skog, som i Afghanistan. Man säger att det här naturligtvis är en förberedelse för en insats någon annanstans. (NorrbottensKuriren den 3 mars).
Även den moderate riksdagsledamoten Krister Hammarbergh är mycket positiv till USA:s intresse för robotbasen i Vidsel:
– Det här är precis det som länets kommuner och länsstyrelsen kämpat för: att utländska försvarsmakter ska hyra in sig på basen i Vidsel. Och att USA är intresserat är ett gott betyg. Det betyder att man tycker att Vidsel kan erbjuda något extra, sa Hammarbergh till Norrbottens Kuriren den 27 februari.
Socialdemokraternas försvarspolitiska talesman Anders Karlsson säger till DN att om övningen är till nytta för försvaret och de utländska missioner som Sverige deltar i är det okej. Vänsterpartiet förutsätter dock att oppositionen säger nej.
Försvarsmakten och även den civila makten försöker få oss att tro att Nato är till det närmaste en fredsorganisation. Men vem tror på det? I år har regeringen förstärkt stridsstyrkan i Afghanistan med Stridsfordon 90, Galten, Herkulesplan, helikoptrar och eventuellt blir det Jas-plan.
Man kan inte bomba ett land till fred och demokrati – däremot tillbaka till stenåldern.
Den svenska regeringen säger att det är FN som begärt förstärkning. Men de svenska soldaterna strider under Natos kommando och måste följa Natos stridsregler. De har Natos emblem tillsammans med svenska flaggan på uniformen.
De svenska biståndsorganisationerna i Afghanistan har påpekat att det är svårare att jobba då krigshandlingarna ökat och då svenskar samarbetar med Nato och åker i Natos fordon. Samtidigt drar Sverige generellt in på biståndet och gör det ännu svårare för flyktingar att få en fristad här.
I år satsar Sverige tre gånger så mycket på kriget i Afghanistan som på den civila hjälpen till det afghanska folket. Svenska skattebetalare betalar idag 1,2 miljarder till detta krig. För priset av en amerikansk soldat skulle man kunna bygga 20 skolor i Afghanistan.
Inga-Lill Hansson