Nigeria: Protester mot tredubblade priser

Bild från förra massrörelsen i Nigeria mot polisvåldet 2020. Foto: Wikimedia Commons, Asokeretope

Under Nigerias nya president sedan valet i våras, Bola Tinubu, har priserna på transporter, bensin och basvaror tredubblats. Politiken slår otroligt hårt och onsdag den 2 augusti ordnade fackföreningarna landsomfattande protester.
Tinubu annonserade i sitt tal när han tillträdde att ”subventionerna” på bensin skulle skrotas. Trots att Nigeria är ett oljeproducerande land har landet inga fungerande raffinaderier. Det betyder att oljan exporteras medan slutprodukterna bensin, fotogen o s v importeras. Det undermåliga energinätet gör att de hushåll som har råd måste ha en bensindriven generator för att få el.
Nu ökade bensinpriset från 185 naira till 500-700 på en dag. Som en effekt ökade priset på råvaror och transporter med 300 procent. Minimilönen på 30 000 naira motsvarar drygt 400 kronor i månaden och har ingen chans att räcka till.

Under den tidigare presidenten, Buhari, från samma APC-parti som Tinubu, ökade statsskulden dramatiskt samtidigt som livet försämrades för arbetare och fattiga. Reallönerna föll kraftigt och många får inte ens ut sin lön. Många tvingas promenera i timmar till jobbet då de inte har råd med transport. Otryggheten har ökat, med ökad kriminalitet, strider mellan jordägare och boskapsskötare, samt islamistiska väpnade grupper som Boko Haram. Buharis regering satsade stora summor på att hitta mer olja istället för att återuppbygga raffinaderierna.
Idag går 73 procent av statens inkomster till att betala skulder. Tinubu, som tidigare var ökänd guvernör i Lagos, är helt och hållet på bankernas och det internationella kapitalets sida. Privatiseringar och ytterligare nedskärningar är hans program.

De fackliga ledningarna har i flera omgångar utlyst generalstrejker mot prisökningarna, för att sedan avblåsa dem. Movement for a Socialist Alternative (MSA, ISA:s sektion i Nigeria) har uppmanat facken att mobilisera till varningsstrejker och protester.
Under protestdagen den 2 augusti samlades tusentals arbetare i städer över hela landet. I den största staden Lagos samlades drygt 5 000 fackliga företrädare klockan 06.30 på morgonen. Krav ställdes på höjd minimilön, mot prisökningar och inflation, att öppna raffinaderierna och mer pengar till utbildning.
Talare visade hur 70 miljarder naira satsas på renovering av parlamentet och 40 miljarder på exklusiva fordon till parlamentsledamöterna. Internationella Valutafonden (IMF) och Världsbanken kritiserades hårt för sin nyliberal politik.
De multinationella oljebolagen är i själva verket skyldiga Nigeria 62 miljarder dollar, sa en talare.

MSA-kamrater delade ut över tusen flygblad och sålde sin tidning Solidarity. Nigeriansk tv intervjuade Lateef Adams från MSA. Efter talen spelades musik och ungdomar, kvinnor från marknaden intill och arbetare kom för att visa sin solidaritet.
MSA ingrep också i Benin City i delstaten Edo. Där deltog facket för universitetslärare, ASUU, som har strejkat i flera månader för bättre villkor och mer resurser till utbildning. 52 exemplar av Solidarity såldes, med budskapet att krisen är ett resultat av det kapitalistiska systemet.
MSA var också med i Ibadan, Osogbo och huvudstaden Abuja, där fackledarna ledde arbetare att storma parlamentsbyggnaden.
MSA uppmanar till upptrappad facklig mobilisering, till protester från unga och för behovet av ett socialistiskt alternativ till imperialism och kapitalism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!