av Trond Sverre Kolltveit, ISA Norge // Artikel i Offensiv
Bara 20 timmar efter att 74 oljearbetare organiserade i facket Lederne gick ut i strejk ingrep regeringen med en påtvingad lönenämnd och stoppade strejken. Det blir därmed statens lönenämnd som beslutar. Argumentet var kriget i Ukraina och energikrisen i Europa.
Tvångslönenämnder infördes med argumentet att skydda liv och hälsa, men det är nu så vanligt att strejker stoppas att det inte längre finns någon egentlig strejkrätt för allt större grupper.
Inom sjukvården har strejker blivit nästan omöjliga. Lärarstrejken i Oslo förra året stoppades efter några dagar på tunt underlag.
Det var 74 oljearbetare som strejkade natten mot den 5 juli efter att medlemmarna hade röstat nej till ledningens förslag till avtal. Kraven från oljearbetarna var att de skulle kompenseras för de olägenheter de drabbats av för att produktionen av olja och gas skulle kunna fortsätta under pandemin.
En upptrappning av strejken var planerad. Onsdagen den 6 juli strejkade ytterligare 117 medlemmar. Totalt skulle 382 medlemmar strejka den 9 juli. Då skulle Norge tappa intäkter på 1,8 miljarder dagligen.
Arbetsmarknadsminister Marte Mjøs Persen säger att det inte var det ekonomiska som var motivet för att stoppa strejken. Hon säger att det var ”den geopolitiska situationen i Europa”. I verkligheten försvagas strejkrätten alltmer. Fackföreningsrörelsen måste med alla medel kämpa mot detta.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.