Av Offensivs redaktion // Artikel i Offensiv
Planen var att Northvolt på kort tid skulle bli en av världens största batteritillverkare. Nu är företaget i akut kris. Planerna på nya fabriker har stoppats och risken för konkurs är stor. Northvolt grundades för mindre än tio år sedan. Målet var tydligt. Bolaget ville bli den första stora tillverkaren av litiumjonbatterier i Europa. Grundaren Peter Carlsson hade en bakgrund inom ledningen för Tesla, vilket användes som ett ytterligare argument för projektets trovärdighet.
Men det som framför allt lockade investerare till bolaget var förväntningarna på en snabbt växande och lönsam marknad för batterier i takt med en ökande andel elfordon. Europeiska biltillverkare såg också fördelar med att ha en stor tillverkare på nära håll. VW blev delägare i Northvolt och andra tecknade långsiktiga kontrakt. År 2021 hade företaget beställningar för framtida leveranser till ett värde av 230 miljarder kronor. Strax före nyårsafton 2021 tillverkades den första battericellen vid företagets första fabrik i Skellefteå. Så vad kunde gå fel?
Mycket, visade det sig. Bygget av fabriken i Skellefteå pågick i ett rasande tempo. Hundratals underleverantörer i flera led var inblandade i bygget. När media och myndigheter började granska verksamheten avslöjades systematiska brott mot arbetstidsregler och säkerhetsbestämmelser. Efter dessa avslöjanden backade företaget och gick med på att det skulle finnas högst två underleverantörsled.
Men olyckorna och tillbuden har ändå fortsatt vara många. Så sent som i somras uppmanades arbetare att fortsätta jobba, trots att gränsvärdena för ammoniak hade överskridits. Vittnesmål från före detta Northvoltanställda i tidningen Flamman pekar mot att arbetstidsregler inte följdes, och stora brister i säkerheten.
Northvolts största problem är att man inte har lyckats få produktionen att fungera. Det har gjort att förlusterna har vuxit i snabb takt. Enligt företagets årsredovisning var förlusten förra året över 12 miljarder kronor. Beräkningar som journalisten Andreas Cervenka har redovisat i Aftonbladet pekar på att det egentligen handlar om ännu större belopp. Vad som är orsaken till de enorma problemen har företaget inte redovisat. Sannolikt är det höga tempot i etableringen av fabriken en bidragande orsak.
Nu har planerna på nya fabriker tills vidare stoppats. Tanken var att fabriken i Skellefteå skulle få en kapacitet på 60 GW, vilket ungefär motsvarar batteribehovet för en miljon medelstora personbilar per år. Nu stoppas utbyggnaden vid 18 GW. I en bransch där stordriftsfördelar är betydelsefulla framstår detta som djupt problematiskt.
Under september lades två varsel om uppsägningar. Först beslutades det om stängning av en avdelning vid fabriken i Skellefteå. Där försvann 300 jobb och några veckor senare kom ett varsel om att ytterligare 1 600 jobb skulle försvinna. I vissa fall fick nyanställda som kommit från andra delar av världen erfara att den första arbetsdagen på Northvolt också blev den sista. Just nu är uppförsbacken för Northvolt brant. Det troliga är att rekonstruktion eller konkurs är det som väntar.
Krisen för Northvolt måste också ses i ljuset av hur den europeiska bilindustrin släpat benen efter sig i klimatomställningen. Efter att ha hållit emot skärpta utsläppskrav i det längsta började de stora tillverkarna relativt sent satsa på elektrifiering. Då hade batteri- och biltillverkare i Kina och Sydkorea redan ett stort försprång. De europeiska tillverkarna, liksom amerikanska Tesla, har också i första hand satsat på stora och exklusiva modeller. I år har försäljningen av elbilar minskat i Europa. Det är inte så många som har råd att lägga ut en halv miljon eller mer för en ny elbil. Det är heller inte mer än två ton tunga bilar som kräver stora batterier som är det som behövs för att klara klimatomställningen.
Samtidigt fortsätter tillverkningen och försäljningen av elbilar i Kina att öka och exporten av kinesiska bilar har ökat dramatiskt. Från en miljon bilar 2020 till en beräknad slutsiffra för 2024, som väntas bli sex miljoner fordon.
Det kommer att behövas batterifabriker som en av pusselbitarna i klimatomställningen. Exemplet Northvolt visar att detta är en verksamhet som är för viktig för att lämnas i händerna på privata kapitalägare. Nu krävs det ett snabbt statligt övertagande av Northvolt för att till att börja med säkra en långsiktig verksamhet vid fabriken i Skellefteå och forsknings- och utvecklingsanläggningen i Västerås.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.