NORTHVOLTS VARSEL OCH AVSKED: ”Beskedet kom fort, många är frustrerade”

Northvolts ägare hade bara ett mål – en vinstledd expansion.
Foto: Wikimedia Commons / Spisen

Av Ann-Christin Holmström och Boris Brännberg // Artikel i Offensiv

För lite mer än en månad sedan kom beskedet om att Batteriföretaget Northvolt varslar över tusen arbetare. Flest varslades i Skellefteå där bygget av Europas största batterifabrik fortfarande är i full gång, men med stora förseningar. Offensiv har pratat med två källor på Northvolt som nu drabbas av den kris som omfamnar hela arbetsplatsen.

Hur är stämningarna bland kollegorna när det är svajigt för Northvolt?

– För mig själv har det hela inte påverkat så mycket. Jag har ingen familj här, men andra vars barn går i skolan, partner har ett annat jobb eller kanske också jobbar på Northvolt, man kanske har köpt ett hus, för dem blir det väldigt stressigt. Beskedet kom väldigt fort och många blev väldigt frustrerade. Många visste inte vad de skulle göra och hade inte någon backup för annat arbete än på Northvolt.

– Sen när beskedet började landa mer och det var tydligt att många skulle sparkas, då började folk damma av sina CV:n och söka efter nya jobb. Stämningen är ganska instabil, folk är oroliga över det kommande beslutet, det finns inte mycket till motivation, samtidigt som man söker andra jobb. Det känns stressigt och osäkert.

– Krisen var på väg under en längre tid, med den bredare kris som finns inom bilindustrin påverkar även Northvolt. När det blir mer konkurrens och färre elbilssatsningar från bilindustrin internationellt så har det stor betydelse för Northvolt. Northvolt hade väldigt höga ambitioner och tog inte hänsyn till hur instabil elbilsmarknaden verkligen skulle bli.

– Situationen inom batterimarknaden har förändrats helt. De senaste åren har existerande företag kunnat ändra sin produktion efter ökad efterfrågan, det var svårare för Northvolt som var helt nystartat.

(Idag finns alltså en överproduktion av batterier i världen, vår kommentar.)

– När projektet startades så var detta den enda batterifabriken i hela Europa, krisen på Northvolt tyder på ett misslyckande från EU:s sida med att kunna etablera en egen batteriproduktion.

Hur påverkar en sån här kris dig och dina kollegor som kommer till Sverige på arbetstillstånd?

– Om man har en tillsvidareanställning så har man tre månaders uppsägningstid och efter den tiden har man tre månader på sig att hitta ett nytt jobb, det är i bästa fall. Många av mina kollegor är fortfarande på en provanställning, så för dem blir tiden betydligt kortare.

– För mig personligen är hotet om att bli arbetslös extremt stressande. Både med risken för att inte få stanna i Sverige, men också för att jag kan tappa mitt jobb inom den här branschen som jag vill jobba inom.

Hur tänker du kring arbetsmiljö anmälningarna som har skett på Northvolt? Det är 47 stycken, där det bland annat har brustit i kemikaliehanteringen.

– Att Northvolt är så nystartat gör att det inte finns nog tydliga instruktioner på hur allt ska göras, det kan väldigt lätt leda till felhantering av kemikalier.

– Sen så har vi kollegor från olika delar av världen som alla ska komma samman och jobba, i den miljön är det mycket lättare att fel uppstår. Speciellt när alla är vana vid olika regler och lagar kring arbetsmiljö och hantering av farliga ämnen.

– Sen så använder vi många nya metoder och kemikalier som svenska arbetsmiljölagar och arbetsmiljöarbete inte ännu är anpassat för. Metoderna vi använder verkar helt enkelt ibland ligga före den existerande lagstiftningen.

Hur resonerar du allmänt om att komma till norra Sverige och jobba när det rör sig om arbetsmiljön och fackliga rättigheter?

– Att komma till norra Sverige har varit extremt kul och spännande, med ett helt nytt klimat och en ny kultur. Alla som har kommit hit från olika delar av världen har skapat en bra miljö för att lära känna varandra och det skapar en bra gemenskap.

– Sen så blir de som jobbar på Northvolt väldigt inslukade i arbetsplatsen, de socialiserar mycket runt andra arbetare och jobbar långa dagar, från klockan sjupå morgonen till klockan sex på kvällen, utan så många andra aktiviteter. När företaget nu krisar blir det en extrem mental press på alla de arbetande, vars tillvaro och framtid i Sverige nästan helt lutar mot batterifabriken.

– När det kommer till fackföreningarna så tror jag att det är liknande som i resten av Sverige, när man kommer hit först får man ett intro av sitt fack om hur man blir medlem, vad man har för förmåner och rättigheter. Det absolut vanligaste är att man går med i facket och det var beslutet jag tog. Något som jag är väldigt glad över nu.

– Det är väldigt annorlunda från Indien, där det finns fackföreningar för arbetare och tjänstemän och där facken är anslutna till just den arbetsplatsen. Men samtidigt så är facken där mer kämpande, om ett varsel som detta kom så skulle man gå ut i strejk och stoppa produktionen i protest. Det är det inte ens fråga om från fackets sida här på Northvolt.

– Ett annat problem är att många som har kommit till Sverige inte har uppfyllt a-kassekraven på grund av att de inte har varit med i facket länge nog och det är ju egentligen de som som behöver mest stöd just nu.

Hur är situationen med boende för arbetarna? Vad är alternativen för de som jobbar på Northvolt?

– Först får man ett rum i barackbostäderna, där har man ett eget litet rum och delar kök/badrum med 10-15 andra, här stannar man i flera månader innan något annat boende kan fixas.

– Problemet med att förlita sig på industrierna för utveckling är såklart att om det kraschar så är staden ganska körd. Arbetare tvingas söka jobb på andra orter och nu ser man det till exempel med att man söker sig till Stegra (före detta H2 Green Steel) i Boden.

FAKTA OCH BAKGRUND

2019: Northvolts fabrik i Skellefteå började byggas.

2021: Planerad start på produktion.

2024: Har fortfarande inte nått målet för produktion, företaget går med stor förlust och flera arbetsplatsolyckor inträffar.

September 2024: Tvingas stänga en del av fabriken i Skellefteå och varslar mer än 1 000 anställda.

Det är svårt att tillverka batterier i stor skala, det är nya metoder som används och den internationella konkurrensen har hårdnat. För några år sedan fanns det planer på 30-40 batterifabriker bara i Europa. Runt om i världen pågick ett race för att fylla behovet av batterier.

Detta leder till att det idag finns ett stort överskott på batterier i världen. Något som nu leder till att Northvolt är en av de stora förlorarna på det marknadskaos kapitalismens inneboende instabilitet och vinstjakt skapar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!