I Sverige rustar nu bland annat lärarfacken för strid för bättre löner och villkor.
Lärarnas avtalsrörelse har potential att bli en av de viktigaste kamperna för skolan på länge. Stridsviljan är enorm hos lärare och övrig skolpersonal, då man verkligen har tröttnat på den låga lönen, försämrad arbetsmiljö, sämre arbetsvillkor och så vidare.
Flera pedagoger som jag själv har talat med, berättar att de är beredda att gå ut i vild strejk om så krävs för bättre villkor.
Känslan jag får är att det är en ”nu eller aldrig”-mentalitet hos pedagogerna.
Och det är inte så konstigt. Ända sedan kommunaliseringen av skolan, införandet av fria skolval och den utförsäljning som skett av svensk skola, har elever presterat sämre, likvärdigheten i skolan har blivit mindre, elever och personalens välmående försämrats. Ja, listan på stora försämringar inom skolan kan göras lång.
Skolpersonalen och framförallt barnen är de som får betala priset.
RS/Offensiv säger: återförstatliga skolan, bort med friskoleeländet, utökad lärartäthet och också mer elevhälsovårdande personal, en höjning av lärarlönerna och övrig skolpersonals löner med mera.
Lärarfacken rustar nu för strejk om inte en lösning kan nås mellan medlarna. Att det finns stöd för kamp och strejk visas också av en Novusundersökning som Lärarförbundet beställt; fler än åtta av tio lärare i grund- och gymnasieskolan är beredda att gå i strejk om inte arbetsgivarna förbättrar sitt bud. Man har även från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd sida överlämnat yrkanden till Arbetsgivarföreningen KFO. Där handlar det bland annat om att lärarnas löner ska öka mer än andra yrkesgruppers och att lönesatsningar vid särskilda uppdrag ska göras.
Mentorskap nämns som ett exempel. Vidare vill Samverkansrådet att arbetsbelastningen för lärarna ska minska; bland annat vill man att för- och efterarbete ska rymmas inom arbetstiden.
Robert Bielecki