av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Den nya försvarspakt (Aukus) som har bildats mellan USA, Australien och Storbritannien kan med brittiska Economist ord beskrivas som ”ett unikt avtal som sätter geopolitik – att stoppa Kinas frammarsch – före icke-spridning av kärnvapen”.
Pakten, som offentliggjordes den 15 september, riktas mot Kina och utgör en riskfylld upptrappning av ett allt hetare kallt krig mellan imperialistmakterna.
Det är väldig scenförändring sedan 2014 då Kinas härskare Xi Jinping möttes av stående ovationer när han talade i Australiens parlament och den kinesiska kapitalismen sågs som inte bara Australiens, utan övriga Väststaters räddningsplanka. Men maktintressen samt politiska och militära band har visat sig vara starkare än de ekonomiska. Sedan förra året rasar också ett handelskrig mellan Kina och Australien, trots att Kina varit Australiens största marknad sedan 2007.
Maktpolitik, nationalism och militarismär nu i förarsätet och i fokus står vem och vilka imperalistiska makter som ska erövra den indo-pacifiska hegemonin och bli det 21:a århundradets dominerande makt. Det som geopolitiskt döpts till den indo-pacifiska regionen omfattar i stort sett hela havsområdet från Afrikas östkust till Stilla havet och Indien – 44 procent av jordens yta och 65 procent av dess befolkning.
”Den står också för 62 procent av världens BNP och 46 procent av all handel med varor” (Utrikespolitiska Institutet den 30 juni i år).
Aukus innebär framför allt en ytterligare militarisering av maktstriden. Australien ska med hjälp av amerikansk och brittisk teknik bygga minst åtta nya atomdrivna ubåtar som ska beväpnas med Tomahawk-robotar.
Det har bara hänt en gång tidigare i historien att USA har delat med sig av sin teknik för atomdrivna ubåtar och det var när Storbritannien fick tillgång till tekniken för 63 år sedan. Det vittnar ensamt om den betydelse som USA-imperialismen ger denna allians som kan följas av liknande pakter när Bidenadministrationen nu sätts på stridsfot för att möta utmaningen från Kina.
Bara sex länder har atomdrivna ubåtar i sina flottor, och när Australien blir det sjunde ges ”landet för första gången en strategisk avskräcknings- och attackkapacitet. Det logiska området för utplacering av dessa ubåtar skulle vara de djupa vattnen i västra Stilla havet (nära) Taiwan”, säger en krigisk amiral Lee Hsi-ming, tidigare generalstabschef för Taiwans väpnade styrkor, till Financial Times.
Maktpolitik och militarism är nu i förarsätet.
Aukus förhandlades fram i hemlighet och har orsakat en kris inom Västimperialismen, särskilt i relationerna mellan paktens tre länder och Frankrike.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian beskrev pakten ”som en dolkstöt i ryggen” och hävdade att ”vi har förnedrats”. I förra veckan kallade Frankrike hem sina ambassadörer i både USA och Australien, också det en unik åtgärd.
Den franska imperialismen förlorade inte bara en jätteorder värd över 310 miljarder kronor när Australien beslöt att bryta kontraktet om att köpa 12 dieseldrivna ubåtar från Frankrike för att istället bygga atomdrivna ubåtar med hjälp av amerikansk och brittisk teknik.
Vad som framför allt upprör den franska imperialismen är att Frankrike inte erkänns som en stormakt och viktig allierad.
Den franska imperialismen har sedan tio år tillbaka haft sin egen vändning till den indo-pacifiska regionen. ”Vi är en makt i regionen”, deklarerade president Macron för första gången 2018 och det är också Frankrike som har drivit på för att även EU ska formulera sin strategi för regionen Indiska oceanen/Stilla havet.
Det nya kalla kriget kastar sin skugga över världen, och även om den kinesiska diktaturen är hårt trängd kommer den att svara Aukus. Det kan inte uteslutas att striden också tas till COP26. Det kalla kriget har ingen vinnare, men det är bara tillfälligt som de båda rivaliserande imperialistiska stormakterna USA och Kina anser sig ha råd att backa och därför kommer striden om världsherravälde att fortsätta osäkra världen.
De hot som det rymmer visar på det snara behovet av att förena världens förtryckta i kamp mot imperialism och kapitalism – för en socialistisk värld i fred och frihet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.