Ny rapport om SL:s brister i säkerhet

2006-08-11 19:24:48




Per Johansson har fått sällskap av landstingets revisorer i kritikerkören mot säkerheten i tunnelbanan. I en rapport beskriver revisorerna SL:s säkerhetsarbete i tunnelbanan som ”otillräckligt” och påpekar att det måste råda full klarhet ifråga om ansvarsfördelningen mellan SSL och entreprenörerna, exempelvis Connex.

Revisorernas rapport skrevs i november 2005 och har nu överlämnats till SL:s styrelse. I höstas fick Seko klubb 119 hård kritik för sitt försvar av sin förbundsordförande Per Johansson, som blev av med jobbet sedan han påtalat allvarliga säkerhetsbrister i tunnelbanan – alltså precis de brister som landstingets revisorer nu pekar på.
SL:s vd, Lennart Jangälv, kallade bland annat Seko 119 för politiska fundamentalister. I sitt pressmeddelande undrar Seko klubb 119: ”Är landstingets revisorer också osakliga fundamentalister när de nu ansluter sig till kören av allvarlig kritik mot SL:s säkerhetsarbete?”
Med tanke på att diskussionen kring säkerhetsfrågorna bidragit till att en fackligt förtroendevald fått sparken med SL:s goda minne, är det en berättigad fråga.

År av kritik

Offensiv ringer upp Per Johansson för en kommentar.

Revisionsrapporten konstaterar att de många aktörerna som är inblandade i driften av tunnelbanan försvårar upprättandet av rutiner och ansvarsfördelning.
– Ja, det är ju en fråga som facket kritiserat sedan länge. Det är en konsekvens av privatiseringarna, att man styckar upp verksamheten. Då tror det ena bolaget att det andra ska ta kostnaderna. Man letar efter en svarte Petter hela tiden.

De åtgärder landstingsrevisorerna föreslår är förbättrade rutiner, direktiv och regler. Tror du att det kommer avhjälpa problemen?
– Det finns redan lagar och regler om samordning, det finns säkerhetsorganisationer i alla bolagen som borde samverka – det blir att sparka in öppna dörrar. Brandmyndigheten påpekade brister i brandsäkerheten mer än ett år innan branden i Rinkeby. Men oavsett vem som tittat på säkerheten i tunnelbanan så har det funnits kritik. Facket har klagat, skyddsombuden har klagat, till och med polisen har klagat.
De brister Brandmyndigheten påpekat uppmärksammas också av landstingets revisorer. De skriver att av de 14 respektive 17 brister som påpekades 2004 vid S:t Eriksplans och Fridhemsplans tunnelbanestationer, hade mindre än hälften åtgärdats ett år senare. Liknande blev resultatet för Skärholmens station. Trots att stationen byggts om mellan tiden för den första kontrollen och besiktningen, kvarstod fortfarande en del av de påpekade bristerna. Räddningsverket betraktar ännu inte ärendet som avslutat.

”När ska något göras?”

– Frågan är: när gör de något konkret åt det? undrar Per Johansson, och fortsätter:
– De åtgärder som föreslagits – som de kameror vi fortfarande inte sett till – är kosmetiskt i jämförelse med vad som fanns för femton år sedan.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!