Ny skandaldom avslöjar nya lagen

2006-05-17 15:05:01




Södertälje tingsrätt friade den 25 april en 16-årig kille som kallat en klasskamrat för hora i skolan. Domen visar att lagen återigen behöver skrivas om och att kvinnokampen måste trappas upp mot hela det kvinnoförtryckande systemet.

Bråket på skolan började med att killen knuffade till tjejen. Hon svarade på ett enligt rätten kaxigt och irriterat sätt. Därefter skrek killen ”Jag har knullat din familj och jag ska stoppa kuken i dig också”. Det var inte sexuellt ofredande, enligt rätten – för detta friades han. Skolans bord, som killen sparkade sönder, var tydligen mer värt, för detta dömdes han till 600 kronor i böter.
Tingsrätten baserar sig på paragraf 6:10 i brottsbalken (den relativt nya sexualbrottslagen). Enligt denna kan den som ”…genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet” få böter eller fängelse i högst två år. Men i detta fall fanns inget sexuellt syfte enligt tingsrätten, det var bara svordomar.

Stödjer trakasserier

– Detta är skandal. Domen kommer att underlätta för de som sextrakasserar att som alltid påstå att de bara skämtade eller svor, kommenterar Lina Thörnblom, ordförande för Elevkampanjen som driver kampanjen ”Vägra Kallas Hora”.
Domslutet hänvisar till riksdagens förarbeten, proposition 2004/05:45, som sitter inne med de verkliga intentionerna med lagen. Där står att man måste ta hänsyn till att könsord idag används som svordomar ”eller för att kränka personer i största allmänhet”. Tingsrätten menar att de inte heller kan döma för förolämpning eftersom det under paragraf 5:5 räknas upp anspelningar på ras, hudfärg, nationella ursprung, etniska ursprung, trosbekännelse eller homosexuell läggning – alltså inte kön!
Det innebär att lagstiftningen och domstolar fortfarande på flera områden osynliggör förtrycket av kön. Varför skulle inte ett hot om våldtäkt, ”stoppa kuken i dig”, från en man till en kvinna uppfattas just som ett hot och en kränkning när det inte går en enda dag utan att man läser eller hör om hur män våldtar kvinnor? En man som dessutom är så våldsam att han slår sönder ett bord. Uppenbarligen uppfattade tjejen som blev utsatt det hela som en kränkning.

Osynliggör förtrycket

Vilka undersökningar baserar sig lagstiftarna på? Det finns mängder av undersökningar som visar hur utbrett det är med sexuella trakasserier. Exempelvis upgav 55 procent av tjejerna på gymnasiet och 39 procent av killarna att de upplevt kränkande kommentarer om sexualitet (Ewa Menckel, Arbetslivsinstitutet, 2002), exemplet som användes var just ”tjejer är horor”.
Trots att skolelever vittnar om att ”hora” används som en svordom som vilken som helst så är framförallt tjejer mycket medvetna om att samma ord kan användas på ett specifikt kvinnoförtryckande sätt. Är man en hora är man utan rättigheter och till för mannens sexuella behov. Det betyder inte att varje kille som använder sig av det överallt förkommande manliga övertaget planerar en faktiskt våldtäkt.

Vill inte bli kallad hora

– Vi brukar alltid göra orddumpning på våra lektioner, berättar Lina. Eleverna får lista de tilltalsord som förekommer i skolan och sedan rösta om vilka de själva tycker är okej att bli kallad för. Ordet hora finns alltid med och det är väldigt sällan som någon säger att det är okej att bli kallad för hora. Det har hänt att någon har kallat sin tjejkompis för hora på ett kompissätt.
Som aktivist mot sexuella trakasserier upptäcker man att jämställdhetslagen är mycket bättre skriven än sexualbrottslagen. I den förstnämnda definieras sexuella trakasserier som ”ovälkommet uppträdande grundat på kön som kränker din integritet”, t ex blickar, gester, tilltalsord. Det är alltså offret som har tolkningsföreträde ifråga om det var välkommet eller inte, om det kränkte integriteten eller inte.
Från och med den första april gäller en ny lag som ger elever nya rättigheter (läs mer på Jämos hemsida). Denna lag har kommit till genom att elever och unga kvinnokämpar satt ord på förtrycket, bland annat ”Vägra Kallas Hora”, och skapat ett tryck på lagstiftarna.
Det är förbjudet för skolor att på något sätt diskriminera elever. Precis som arbetsgivare har skolor (från förskola till Komvux) numera en skyldighet att jobba efter en plan som ska motverka diskriminering. Om ett barn eller en elev visar att han eller hon utsatts för trakasserier måste huvudmannen (skolan) visa att man åtagit alla skäliga åtgärder för att förebygga eller förhindra trakasserierna för att slippa skadestånd. Man har också en skyldighet att utreda. Så fort en lärare får veta att en elev känner sig mobbad så måste detta utredas.

Lärarna har inte tid

– Så är det inte på skolorna idag. Det är väldigt ofta som vi får höra av eleverna att de tycker att lärarna inte ingriper mot mobbning, att de inte ser vad som händer eller inte bryr sig. Detta visar även en rad opinionsundersökningar, säger Lina Thörnblom.
En anmälan om diskriminering eller trakasserier i skolan ska göras till Skolverkets barn- och elevombud för likabehandling. Anmälningarna om kränkning har ökat från 201 år 2002 till 380 förra året.
Nu planerar Elevkampanjen att protestera mot skandaldomen i nästa veckas demonstrationer och kräva en lagändring.

Organisering!

– Vi anser inte att domstolarna är den viktigaste vägen att bekämpa sexuella trakasserier men vi kommer att ta kamp mot det rättssystem som spär på fördomarna mot kvinnor. Det är antirasistisk kamp som lett fram till lagen om hets mot folkgrupp och det behövs motsvarande för kvinnor. Det bästa sättet att svara mot sexuella trakasserier på en skola är att starta en Vägra Kallas Hora-grupp och med andra elevers hjälp säga ifrån och höja medvetenheten, avslutar Lina.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!