av Louise Strömbäck / Artikel i Offensiv
Sedan den internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november, då människor demonstrerade runt om i hela världen mot kvinnoförtryck, har en ny våg av kvinnokamp svept över världen.
De uppmärksammar kvinnoförtryckets olika former med ett särskilt fokus på våldtäkter och staternas delaktighet när de inte tar kvinnor på allvar. Feministkollektivet Las Tesis gatuuppträdanden mot våldtäkter har sedan dess återskapats runt om i hela världen.
Deras gatuuppträdande ”Un violador en tu camino” – ”En våldtäktsman korsar din väg” – har spridit sig över hela världen. Den utgörs av en rad slagord som blir till en slags sång, i kombination med specifika rörelser.
Det handlar om hur kvinnor straffas från födseln enbart på grund av sitt kön, att de våldtas och att både polisen och staten har en del av ansvaret.
I Chile är just polisen särskilt aktuell då uniformerade poliser använder sig av våldtäkt som ett vapen mot kvinnor som deltar i proteströrelsen.
Las Tesis uppträdande var även en del av den massiva proteströrelse som har pågått i Chile sedan den 18 oktober och har lett till att frågan om kvinnoförtrycket har blivit mer central i den chilenska kampen, och kampen mot det sexistiska våldet har väckts på nytt över hela världen.
I Turkiet har ett stort antal kvinnor återgett en turkisk version av sången, och vid ett tillfälle blev flera kvinnor gripna av polis på grund av det. Dessa protester har blivit olagligförklarade i Turkiet, ett land där ultrakonservativa, kvinnoförtryckande lagar fortfarande praktiseras.
FN:s kvinnokommission i Turkiet har lanserat en kampanj som de kallar ”lys upp mörkret med eldflugor”. På en hemsida finns en karta över hela Turkiet där kvinnor kan markera de platser där risken för att bli våldtagen är stor, och kartan har inga tomma platser.
I Indien har kampen mot det stora antalet våldtäkter pågått i åratal, och även där har de sjungit sin version av ”Un violador en tu camino”. Kvinnoförtrycket är utbrett i Indien, och i början av 2019 gick fem miljoner kvinnor ut och skapade tillsammans en 62 mil lång mur mot kvinnoförtryck.
”Un violador en tu camino” har blivit ett fenomen som spridit sig över hela världen som en löpeld. Det beror på att den fyller ett behov som länge har funnits hos många kvinnor; att enas mot sexismen genom att tillsammans skrika ut att ”felet var inte mitt” och ”våldtäktsmannen är du”, och på så sätt ta tillbaka den makt som har tagits ifrån dem. Sådant ger styrka och kampvilja och en känsla av gemenskap där man annars ofta blir ifrågasatt.
Även här i Sverige har den feministiska kampsången sjungits vid flera tillfällen, både på spanska och på svenska i flera olika städer.
På Sergels torg i Stockholm slöt hundratals upp den 2 december i en flashmob och sjöng sången i ett spektakulärt framträdande som går att se på Youtube.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.