av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Svenskt Näringsliv har genom januariavtalets arbetarfientliga rasering av arbetsrätten nu även lyckats att splittra toppen av fackföreningsrörelsen. Livs lämnar samarbetet mellan industrifacken och Pappers sluter upp genom att stoppa samarbete med PTK-facken.
Att både regeringen och därmed januariavtalet fallit i spåren av en gräsrotsrörelse utifrån en klassfråga kan förhoppningsvis vässa fackföreningsrörelsen till verklig kamp mot den borgerliga arbetsmarknadspolitiken.
Efter att PTK, Kommunal och IF-Metall gjort en överenskommelse om LAS med Svenskt Näringsliv var det nyligen omställningsavtalet som skulle förhandlas mellan LO och Svenskt Näringsliv. Livs och Pappers anser att LO är huvudpart i förhandlingen om frågan om omställningsförsäkringar på arbetsmarknaden, men PTK klev in i förhandlingarna med nya krav.
Svekavtalet om LAS är just nu själva stötestenen i konflikten mellan de olika förbunden, eftersom det som förhandlingarna skulle lösa var frågan om förbund som inte vill ställa sig bakom det nya huvudavtalet.
Svenskt Näringsliv kräver att hela LO ska ställa sig bakom huvudavtalet och PTK har krävt att förbund som ställer sig utanför huvudavtalet även ska ställas utanför omställningsavtalet. Förhandlingarna är pausade och ska återupptas i september, mitt under en regeringskris som har förändrat det politiska klimatet.
Överenskommelsen som lämnades över till januaripartierna har kritiserats av flera förbund och sveket från Kommunal och IF-Metall som frångick LO:s egna beslut slog upp en djup spricka inom LO. Följden blev även en fördjupad kris för socialdemokratin då S grepp om LO kritiserats än mer under året.
Byggnads har kallat nya LAS för ett beställningsjobb från Svenskt Näringsliv, och sannerligen är det tydligt hur januariavtalet är en attack baserad på klassfrågor endast till fördel för kapitalisterna.
Nu splittras alltså samarbeten mellan industrifacken som har pågått sedan 1997. Dessutom spelar det in att LO-förbunden utanför jättarna Kommunal och IF Metall ratade LAS-överenskommelsen och detsamma gällde vissa fack inom PTK.
Vilken väg kommer fackföreningsrörelsen att gå nu? Det finns en karaktär av ett splittrat kollektiv: mellan tjänstemannafacken och arbetarfacken, men även mellan förbund i samma branscher som liknar den protektionism som syns inom politiken på såväl nationellt som internationellt plan.
Exempel som pekar på detta är mellan lärarfacken som kämpar mot varandra, ironiskt nog under flagg av en sammanslagning. Ett tydligare exempel är hamnarbetarkonflikten mellan Transport och Hamnarbetarförbundet som blev upprinnelsen till januariavtalets attacker mot strejkrätten och LAS.
Lärdomar från den gräsrotsrörelse som i frågan om marknadshyror satte trycket på Vänsterpartiet att slutligen ta tag i frågan om att fälla regeringen kan visa vägen för facken.
Januaripartiernas attacker mot landets kollektiv av arbetstagare kan med regeringskrisen likt ett körsbär på toppen av grädden vara det som återuppväcker den dämpade kampandan inom hela fackföreningsrörelsen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.