Teddy, fritidsledare på Mixgården, öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Först ut att tala var Kristofer Lundberg, boende i Hammarkullen och RS-medlem, som berättade att Stadsdelsnämnden i Lärjedalen aviserat nedskärningar på 45 miljoner kronor under 2010. Mot detta reser sig nu Hammarkullen.
Mikael Ljungkvist, lärare på Nytorpskolan, gick som nästa talare emot myten om att det inte finns pengar.
– Aldrig har väl det funnits mer rikedomar än idag i världen. Handlar det snarare inte om att de är orättvist fördelade? Vi efterlyser långsiktiga lösningar, inte den kortsiktighet vi har idag då skolans situation ska följa konjunktursvängningar, sa han.
– De bryter ständigt mot lagen. Lagstadgad verksamhet i skolan läggs ned i och med dessa nedskärningar. Arbetsmiljölagen överträds hela tiden. Vi måste resa oss tillsammans, vi som arbetar fackligt måste agera. Liknande nätverk borde startas i alla stadsdelar, förklarade Göran Svensson från Lärarförbundet i Lärjedalen.
Hajer Alsaidan är elev på Hammarkullsskolan.
– Vi har lärarlösa lektioner på eftermiddagen då det är elevens val. Bild och slöjd har blivit en lektion och vi trängs flera elever i ett litet klassrum, fem symaskiner på tio elever, berättar Hajer.
Mikael Bernardini som bott hela sitt liv i Hammarkullen och nu studerar juridik på Handels i Göteborg är aktiv i nätverket.
– När de skulle lägga ned vårdcentralen 2004 såg vi ett stort engagemang i Hammarkullen. Jag själv gick på Nytorpskolan då och vi organisera-de skolstrejker och demonstrationer mot nedskärningarna. Jag tror att vi måste få igång elever och ungdomar att börja kämpa också, det är ungdomarna som är framtiden, sa Mikael.
Mötet betonar än en gång vilken kraftig gemenskap det finns i Hammarkullen och en vilja att försvara sitt område mot nedskärningar. Nätverket vill använda detta engagemang för att skapa ett positivt engagemang för stadsdelen. Att kraftfullt arbeta mot segregation, utanförskap, arbetslöshet och nedskärningar.
Mikael Bernardini
Amer Mohammed Ali