av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv
Förra veckan blev ett nytt bussbranschavtal klart mellan Kommunal och Sverige Bussföretag. Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, bussförare och huvudskyddsombud för Kommunal på Tyresögaraget, om det nya avtalet:
– Många tycker nog ”Va fan, vi borde fått bättre”. Det handlar kanske inte så mycket om pengafrågor, utan mer om avtalsfrågor som förbättrar arbetsmiljön. Men direkt ilska är det inte, man har inte förväntat sig ett bra avtal, utan snarare varit inställda på bli besvikna: ”Jaha, vi fick märket”.
– Avtalet innebär lite höjningar av OB-ersättningen och det är ju bra. Mest höjning gjordes på det som kallas enkel OB-ersättning – till exempel när en kör natt på vardagar. Ersättningen har varit otroligt låg; med höjningen på 37,7 procent blir den nya ersättningen 27,10 kr/timme extra. Så nu är det i alla fall någonting. Den kvalificerade ersättningen (för helgarbete) höjdes 8 procent till 42,56 kr/timme. Trots dessa höjningar är OB-ersättningen fortfarande låg jämfört med många andra avtal.
– Allt ska ju rymmas inom ”märket” som har satts av industrins avtal. Det innebär också att våra löner höjs först i maj, trots att vårt avtal gick ut i september. Detta på grund av att IF Metalls avtal förlängdes sju månader utan lönehöjning – då ”måste” vårt gamla avtal också förlängas sju månader utan löneförhöjning.
– En skillnad som jag förstår det mot tidigare avtal är de olika lönegrupperna (baserat på arbetsår) får olika mycket påslag med mer till de som har jobbat längre. Det kan nog uppskattas eftersom det är väldigt lite skillnad mellan ingångslön och slutlön, och många chaufförer har arbetat länge.
– En viktig fråga som finns med i avtalet för första gången är problemet med att arbetsgivaren vill att chaufförerna ska börja och sluta på olika ställen. Det här har börjat införas mer och mer för att spara pengar och förlänger ju i praktiken arbetarnas arbetstider. Många börjar tidigt och måste kanske ta bilen till garaget. Sen slutar de ute någonstans och måste måste åka tillbaka och hämta bilen.
– Facket har drivit den här frågan som en 6:6a (begäran om åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider) till Arbetsmiljöverket (AMV). Det här förlänger arbetsdagen, vilket innebär att återhämtningen blir kortare. Men framför allt strider agerandet mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning som tydligt anger att ”uniformsyrken” ska ha tillgång till omklädningsrum. Det finns inte om du slutar var som helst i stan. Vi tog upp det i här höstas med AMV, men det har fortfarande inte kommit något svar. De har förmodligen väntat på avtalsförhandlingarna.
– Nu blev det en skrivelse i avtalet om en arbetsgrupp som ska ”utreda frågan” och komma med förslag till avtalstext under hösten 2021. Dessutom ska en partsgemensam nämnd tillsättas för att ”bistå med vägledning och rekommendationer.” Det betyder såklart konkret ingenting.
– Problemet med det här är att Arbetsmiljöverket inte agerar i frågor som berör ”tolkning av kollektivavtal”. Deras svar blir bara ”finns något i avtal kommer vi inte att uttala oss om det”. Därför hade jag hellre sett att det fanns en tydlig reglering i avtalet eller inte något alls.
– Jag är rädd att avtalet kan användas för att AMV inte ska agera på den frågan. Arbetsgivarna har tidigare alltid blånekat till att reglera detta – nu var de helt plötslig öppna för en luddig formulering. Kan det vara för att de vill ta kontrollen så AMV inte går in i detta?
Tror du att bussförarna hade varit beredd att ta strid för att avtalet skulle reglera börja-sluta frågan?
– Jag tror det finns en stridsvilja på den frågan, den är så tydlig: arbetsgivaren tjänar lite på att inte köra bussen till garaget eller hämta chauffören – men förlänger din arbetsdag med 30 min. Så folk är förbannade.
– Överhuvudtaget är arbetsmiljöfrågor viktiga: börja/sluta, ramtiden (från start till slut av arbetsdag) och övriga ”staketregler” (regleringar kring raster etc) är alla viktiga frågor. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.