Men det som tidningen kallar ”utdelningsfest” borde heta plundring.
Enligt de beräkningar som har gjorts kommer den sammanlagda aktieutdelningen i år att bli större än den blev år 2007. I början av detta år uppskattade Avanza Bank att den totala aktieutdelningen år 2008 skulle uppgå till 213 miljarder kronor, 7 miljarder kronor mer än året innan (Svenska Dagbladet den 11 februari).
Det bolagen kallar ordinarie aktieutdelning – inlösenprogram och återköp ej inräknat – är större i år än för- ra året. Hela 147,7 miljarder kronor har utbetalats till aktieägarna i år via värdepappercentralen VPC, jämfört med 142,23 miljarder kronor år 2007.
Men även nästa år väntas fortsatt ihållande miljardregn över aktieägarna. ”Enligt finansinformationsbolaget Six beräknas en majoritet av bör- sens storföretag lämna lika stor utdelning som i våras. Många väntas till och med höja utdelningen, trots de svåra tider som förutses. ’Sänkarna’ är den minsta gruppen” (Dagens Nyheter den 2 december).
Plundringen intensifieras samtidigt som storbolagen varslar i samma omfattning som under de värsta krismånaderna i början av 1990-talet.
Tydligare kan inte kapitalismens bankrutt beskrivas.
Storbolagens och bankernas jättelika vinster – på lönernas bekostnad – under 2000-talet ligger bakom miljardregnet över de stora aktieägarna. Istället för att använda vinsterna till investeringar i nya jobb, teknik, forskning och exempelvis förbättrad arbetsmiljö, har vinsterna gått rakt ner i aktieägarnas fickor.
Under 2000-talet blev det vanligt att bolagen gav bort hela vinsterna till aktieägarna eller till och med tog lån för att kunna öka utdelningen.
”Företagen håller på att tömma sig till döds. I dag går dubbelt så mycket till aktieutdelningar. På bara fem år har mycket hänt. Då [2002] delade företagen ut 24 miljarder kronor till aktieägarna – nu 101 miljarder [2006]. Då var aktieutdelningen hälften av investeringarna. Nu är förhållandet det motsatta. I dag är aktieutdelningen nästan dubbelt så stor som investeringarna”, larmade Dagens Arbete i juni förra året.
”Mellan 2002 och 2005 ökade tillverkningsföretagens vinster med 465 procent och utdelningarna med 377 procent. Under samma period har investeringarna legat kvar på närmast oförändrad nivå… I Sveriges 20 absolut tyngsta storföretag minskade investeringarna fortfarande under 2006, samtidigt som vinster och utdelningar ökade kraftigt. Utdelningar till aktieägare i dessa företag under förra året var 50 procent högre än investeringarna för framtiden”, skrev Mari-Ann Krantz, förbundsordförande i Sif, och Bengt Olsson, förbundsordförande i HTF, i en debattartikel i Dagens Nyheter den 29 september 2007, strax innan de båda fackförbunden gick ihop och blev Unionen.
I samma debattartikel konstateras att ”avskrivningarna varit större än investeringarna i tillverkningsindustrin sedan 2001”.
En absolut förödande dom över kapitalismen – inte ens en vinstexplosion fick investeringarna att bli större än avskrivningarna. Priset för miljardregnet blev en industriell nedrustning och uteblivna framtidsatsningar samt idag: tiotusentals varslade.
Ett typiskt exempel är Volvokoncernens ledning, som mätt framgång i hur mycket man har gett i aktieutdelning.
”I fjol överförde Volvo drygt 20 miljarder kronor till aktieägarna genom utdelning och inlösen av aktier. För 2007 föreslår styrelsen en ordinarie utdelning på 5,50 kronor per aktie, motsvarande 74 procent av årets resultat. Om årsstämman röstar för utdelningsförslaget skulle det innebära att den ordinarie utdelningen de sena-ste 15 åren kontinuerligt ökat med i genomsnitt 21 procent per år”, skrev Leif Johansson, Volvos VD och koncernchef, den 6 februari i år med anledning av Volvokoncernens bokslut för 2007.
Och Volvos ledning säger nu att det inte finns pengar till ett rådrum och kortare arbetstid!
En annan lika stor kapitalistisk skandal är att byggjättarna, som gjort rekordvinster de senaste åren, nu varslar i panik. Större delen av byggjättarnas storvinster under den tidigare högkonjunkturen gick direkt till aktieägarna. NCC lät hela förra årets vinst – precis som 2006 – gå till aktieutdelning och Skanskas aktieägare fick 3,5 miljarder kronor av bolagets vinst på drygt fyra miljarder kronor.
Allt enligt en granskning som SVT:s Rapport redovisade den 25 november.
Det är samma byggbolag som redan har varslat flera tusen om uppsägning.
Ägarna tömde bolagen och det märks nu i den snabbt stigande arbetslösheten.
Per Olsson