Högern har regerat Danmark i tio år, vilket har skruvat upp tempot vad gäller privatiseringar och avregleringar.
I många fall är det Dansk Folkeparti som har fått sätta dagordningen, vilket bland annat har lett till den ökända 24-årsregeln som gör att många unga dansk-utländska par måste resa till Malmö för att viga sig. Efter terrordåden mot USA den 11 september 2001 har muslimerna blivit mål för högerns hets med förslag om att förbjuda huvudsjal, burka, halalkött o s v.
Dessutom har Danmark deltagit i krig mot Irak och Afghanistan samt i Natokriget i Libyen.
Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti (ett parti som kan beskrivas som en blandning av svenska V och MP) har inte gjort motstånd mot denna utveckling.
Istället har man röstat för en hårdare flyktingpolitik och man har kopierat regeringens poängsystem, d v s att flyktingar måste uppnå ett visst antal poäng vad gäller utbildning, språkkunskap o s v och ställa upp med en bankgaranti på 50 000 kronor för att kunna få uppehålls- och arbetstillstånd.
Även på välfärdsfronten har S-SF sviktat: De båda partierna vill inte avskaffa regeringens skattestopp, som betyder att de rika får skattesänkningar samtidigt som välfärden skärs ned.
Tidigare i år slöt högerpartierna och Dansk Folkeparti en uppgörelse som höjer pensionsåldern och skrotar efterlönen (rätten att gå i pension vid 60 års ålder). Sannolikt skulle även en ny S-SF-regering försämra efterlönen. S och SF menar också att alla måste jobba en timme mer på grund av krisen.
Enhedslisten är det enda parti som går i opposition mot nyliberalism och högerpolitik. Enhedslisten är en sammanslagning av olika vänsterorganisationer som idag räknar drygt 6 000 medlemmar. Enligt opinionsmätningar kan Enhedslisten få nio mandat i folketinget, mot fyra idag.
Det finns dock problem i partiet. Ett är att alltför stort fokus har lagts på det parlamentariska arbetet och att det inte finns någon gemensam syn i frågan om socialismen samt vägen dit.
Stefan Godau