Nordirland går till nyval i mars inte ens ett år efter det senaste valet. Detta efter att den ”andre premiärministern” Martin McGuinness från Sinn Féin avgår efter en skandal kring energiprissubventioner.
Det var under 2012 som en subventioneringsplan infördes på Nordirland för företag och markägare som valde att använda sig av gröna uppvärmningsalternativ.
Planen infördes efter en modell i England, med skillnaden att företagen och markägarna på Nordirland kompenseras mer för varje enhet energi än vad de faktiska kostnaderna är.
Det finns heller inget tak på hur mycket energi man får göra sig av med. Resultatet blir att ju mer du värmer upp, desto mer vinst kan du göra på skattebetalarnas bekostnad.
Skandalen uppdagades i december 2016 då det framkom att budgeten för subventioneringsplanen skulle överstigas med nära 5,4 miljarder kronor. Det här skulle kompenseras med nedskärningar för andra offentliga utgifter.
Nordirland styrs av två partier: DUP, det lojalistiska partiet som historiskt har representerat den protestantiska delen av befolkningen och Sinn Féin, det republikanska partiet som historiskt har representerat den katolska delen. Partierna representerar till mycket stor del även idag dessa delar av befolkningen.
Redan 2013 ska en visselblåsare ha informerat DUP:s ledare Arlene Foster om problemet med subventionerna. DUP:s Jonathan Bell påstår att när han försökte stoppa möjligheten för företag och markägare att göra nya ansökningar till planen så hindrades han från att göra det av bland annat Foster.
Subventioneringsplanen stöddes av alla de stora partierna och trots att Nordirlands parlament har vetat om storleken på det svarta finansiella hålet sedan i början av förra året så har inget av dessa partier informerat allmänheten.
I Arlene Fosters egen valkrets, landsbygds- och låginkomstområdena, Fermanagh och Södra Tyrone, riskerar 75 procent av allmänläkarmottagningarna att stängas. Detta medan den största markägaren i området får nästan 17,6 miljoner kronor i kompensation för värme till sitt 1 000 hektar stora område.
Men denna skandal är inte den enda. En serie av skandaler har avslöjat DUP:s nära relationer med företags- och markägare. Skandalen återspeglar alla stora partiers nyliberala inställning.
De vill alla till exempel sänka företagsskatten. Det skulle innebära en förskjutning av miljarder kronor varje år från den offentligägda välfärden till företagens vinstmarginaler.
Det var bara för några veckor sedan som Nordirlands politiker skröt om hur bra relationen var mellan DUP och Sinn Féin. Men den 8 januari avgick Sinn Féins ledare Martin McGuinness, som var innehavare av en av de två i praktiken premiärministerposterna. Den andre innehas av DUP.
Martin McGuinness avgång innebär att ett nyval måste hållas och det är satt till den 2 mars i år. Hans skäl var bland annat att sätta stopp för DUP:s arrogans. Sinn Féins egen nyliberala nedskärningspolitik nämnde han inte.
En sekteristisk smutskastning har redan inletts där de båda partierna skyller på varandra.
Det är ett försök att piska upp sekteristiska stämningar och ställa den protestantiska delen av befolkningen mot den katolska.
I valkampanjen i maj 2016 ställde Socialist Party på Nordirland (Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation) upp med kandidater för vänsteralternativet Labour Alternative.
Det finns en stark stämning, särskilt bland unga, av missnöje mot etablissemanget som anses vara föråldrat med sitt abortmotstånd och motstånd mot samkönade äktenskap.
En majoritet av Nordirlands befolkning vill ha både aborträtt och tillåta samkönade äktenskap.
Labour Alternatives plakat med parollen ”Rösta inte på dinosaurier!” och bilder på Socialist Partys unga kandidater väckte stor uppmärksamhet.
Att kunna mobilisera Nordirlands unga och utgöra ett alternativ mot nedskärningar och nyliberalism är fokus även denna gång och på det sättet motverka sekterism, rasism och sexism. ■