av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv
Under #metoo-vågen 2018 lanserade Handels sin kampanj #obekvämarbetstid där anställda inom Handels yrken kunde rapportera övergrepp eller sexuella trakasserier på jobbet. Nästan 100 vittnesmål publicerades tillsammans med krav på bland annat ny lag om att kunna porta kunder som trakasserar personalen, förändrade utbildningar för förtroendevalda och annat. Nu återlanseras uppropet.
Vissa av kraven som ställdes har genomförts och andra är på gång, men det är ännu mycket långt kvar till en god arbetsmiljö för alla.
Positiva exempel är att det nu läggs en hel dag på att diskutera sexuella trakasserier och diskriminering under BAM-utbildningar (Bättre ArbetsMiljö) för skyddsombud. Regeringen har också lagt fram ett lagförslag som går ut på att personer som är över 15 år som trakasserar eller hotar personalen, begår upprepade stölder eller på annat sätt förstör arbetsmiljö eller lönsamhet för butiken ska kunna portas.
I lagförslaget ska tillträdesförbudet gälla ett år i taget efter ansökan av antingen handlare eller polisen själv. Lagen ska läggas fram till omröstning inom kort och föreslås träda i kraft redan den 1 mars i år.
Efter några år av relativ stiltje inom #obekvämarbetstid begär Handels nu in nya vittnesmål.
I ett inlägg på Facebooksidan ”Metoo-upproret obekvämarbetstid” skriver sidan att:
”Vi samlar återigen in vittnesmål. Detta då vi sett hur kraftfulla dessa berättelser från verkligheten är för att skynda på den förändring som faktiskt behövs. Vi vill också belysa att problematiken kvarstår.
Med början idag uppmanar vi återigen kvinnor, transpersoner och ickebinära att dela sina berättelser, anonymt och via mail, till obekvamarbetstid@gmail.com.
Vi vill återigen påvisa att trots att mycket har hänt så är våra arbetsplatser fortfarande otrygga och mycket återstår att göra.”
De är tydliga med att kampanjen är anonym. Inga namn eller arbetsplatser kommer att publiceras.
Att det är långt kvar till arbetsplatser där alla kan känna sig trygga är tydligt. Under 2019 uppgav runt 20 procent av de tillfrågade som är anställda inom handel att de har utsatts för sexuella trakasserier under de senaste 12 månaderna.
Värst utsatta är unga, kvinnor, de som har otrygga anställningar och de som måste ha kontakt med kunder. Något som även känns igen inom andra branscher.
Det är långtifrån bara kunder som utsätter arbetare för sexuella trakasserier. Efter återlanseringen handlar det första vittnesmålet om en chef som utsätter sin nyanställda kollega för sexuella trakasserier på en lunch han bjuder på för att välkomna henne till företaget.
Även sexuella trakasserier och direkta övergrepp som sker utanför jobbet påverkar jobbsituationen och där finns ett fruktansvärt exempel som blev stora nyheter i höstas, men som inträffade tidigt under 2019.
En ung kvinna som våldtagits tvingades av chefen att komma in och jobba. Natalie kontaktade sin chef redan samma kväll som hon utsattes och blev då pressad att komma in som vanligt nästa morgon. Ingenting som Natalie sa hjälpte och cheferna fortsatte hetsa henne att jobba på som vanligt och gav inget stöd.
Detta pågick under flera månader och dessutom berättade hennes chef för alla andra i ledningen vad som hade hänt utan att fråga om Natalies tillåtelse. Chefernas tryck på Natalie släppte inte förrän hennes far pratade med chefen och inga åtgärder togs förrän händelserna blev riksnyheter.
I många branscher där heltid är norm tillbringar vi en tredjedel av vår tid, eller hälften av vår vakna tid mån-fre på arbetsplatsen. Det är inte för mycket begärt att ha en arbetsmiljö som tillåter en att må bra och inte komma hem totalt utkörd, förnedrad och trakasserad. Demokratisk kontroll över arbetsplatsen hade hjälpt utsatta att bli av med överordnade eller kollegor som trakasserar.
Känner du någon som utsatts på jobbet? Kanske är det dags att återlansera #metoo även inom andra branscher.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.