Offensiv firade 50 år: Det är hög tid för en facklig offensiv

Petri Myllykoski sa att många nu frågar sig ”När ska vi strejka?” (Foto: Natalia Medina).

av Socialistiskt Alternativs fackliga kommitté // Artikel i Offensiv

Under Offensivs 50-årsfirande i lördags den 22 april hölls fyra parallella seminarier om olika politiska frågor. En av dessa var ”Facklig Offensiv, från arbetsplatsorganisering till vänsteropposition”.

En av talarna under seminariet var Amy Ferguson, som är barista och klubbordförande för Unite the Union Hospitality i Nordirland. Hon är också medlem i Socialist Party, Socialistiskt Alternativs systerparti i Nordirland.
Amy berättade om de stora strejker som genomförts i både Storbritannien och Irland, där hundratusentals arbetare från olika branscher har deltagit, och gått samman för att få en ännu större tyngd och styrka i kampen för bättre löner och villkor. Flera yrken har vunnit löneökningar på 9-18 procent genom kampen, och det har till och med skett att arbetsgivare har gett löneökningar på upp till 18 procent bara för att slippa att det blir strejk!
Talade gjorde också Petri Myllykoski, som är huvudskyddsombud för bussförare i Tyresö, Stockholm. Han tog upp om lokförarnas vilda strejk på pendeltågen, och att nästan alla resenärer som har blivit lidande ändå stödde strejken och lokförarnas krav.
Petri sa att strejken visar att man faktiskt kan göra något i en tid där utvecklingen går åt fel håll, och att många nu frågar sig ”När ska vi strejka?”.

Den tredje talaren var Louise Strömbäck, som är skyddsombud för Seko Tunnelbanan. Hon tog upp bakgrunden till kampen på pendeln, med det politiska beslutet att avveckla tågvärdarna och byta ut dem mot kameror.
Hon poängterade att det som behövs är ett politiskt alternativ som driver frågan att kollektivtrafiken ska drivas helt i offentlig regi, utan vinstintresse och nedskärningar på vare sig underhåll, säkerhet eller personal.
Under diskussionen talade Moa Friman och Marcus Mikkelä, som båda är lokförare på pendeln och som deltog i strejken. Moa, en av de som startade namninsamlingen ”Rör inte min tågvärd”, berättade att hon är sjukskriven sedan en tid tillbaka på grund av stressen som ensamarbetet har inneburit. Hon har jobbat länge med att förbereda inför en strejk.
Marcus berättade om sitt deltagande i den vilda strejken. Båda sa att lokförarna är redo att strejka igen när kollektivavtalet löper ut den sista april.

Även andra tog upp lokförarstrejken och riskerna som finns utan tågvärdar på tågen, och när Jonas Brännberg avrundade diskussionen poängterade han att strejken visar att man faktiskt kan säga ifrån och sätta press på arbetsgivaren för sina krav. Det kunde inte göras inom de fackliga strukturerna, så det fick istället tas utanför dem.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!