av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv
Stöd till den brittiska gruvarbetarstrejken 1984-85 och Sydafrikakampanjen Krossa Apartheid var två kännetecken för Offensiv på 1980-talet. Vi arrangerade mötesturnéer, konserter och insamlingar på arbetsplatser och skolor landet runt.
1984-85: Gruvstrejken – er kamp är vår
150 000 gruvarbetare i England, Wales och Skottland strejkade i närmare ett år från mars 1984. Margaret Thatchers högerregering hade i flera år förberett en konfrontation med gruvarbetarna.
Över 80 000 arbetare skulle sparkas på tre år och, ännu viktigare, det starka grvuarbetarfacket krossas.
Vi drog omedelbart igång en stödkampanj, där sammanlagt över 20 strejkande gruvarbetare kom till Sverige. I Offensiv den 14 augusti presenterades en plan med offentliga möten med två av dem, i Helsingborg, Kristianstad, Malmö, Umeå, Härnösand, Östersund, Karlstad och Norrköping med finaler i Stockholm och Göteborg.
150 personer kom till det offentliga mötet på Medborgarhuset i Stockholm för att höra gruvarbetaren Roy Jones från Stoke tala.
Gruvarbetarna besökte en rad fackföreningar och arbetsplatser på 17 orter. Hamnarbetare i Umeå, Göteborg och Stockholm samlade till möten för att få direktrapport från strejken och genomförde rejäla insamlingar till stöd. Samma sak med grafikerna på Dagens Nyheter, Fabriks avdelning 1 i Helsingborg, och Volvo lastvagnar i Göteborg.
Sammanlagt besöktes över 25 arbetsplatser och sex skolor, de senare oftast aulamöten med flera hundra elever. Under dessa veckor i slutet av augusti samlades över 35 000 kronor i till gruvarbetarnas lokala strejkfonder. Som vi skrev i Offensiv var det ”15 000 kronor mer än vad LO hittills gett”.
Vi skrev också: ”Offensiv är den enda politiska riktningen i Sverige som tagit över brittiska gruvarbetare. Det har bara varit möjligt tack vare kontakter med den engelska marxistiska tidningen Militant”. Under strejken blev hundratals gruvarbetare medlemmar i Militant.
Det stora sveket mot gruvarbetarna var att resten av fackföreningsrörelsen i Storbritannien inte mobiliserade till aktivt stöd. Militant drev kampanj för en endags solidaritetsstrejk till att börja med. Istället nöttes den enormt starka strejken ner av den ekonomiska nöden och polisens brutalitet. Thatcher, högern och kapitalet stärktes när gruvarbetarna på den tolfte strejkmånaden tvingades ge upp.
Offensivs kampanj knöt samman radikala fackföreningar och upprätthöll arbetarsolidaritet i en tid där högern börjat gå till attack.
1985-86: Krossa apartheid
Sydafrikakampanjen Krossa Apartheid var Offensiv stora fokus under vintern 1985-86. Den inleddes med intensiva studier om apartheidsystemet, som följdes av en stor utåtriktad kampanj och en mötesturné med en kamrat från Sydafrika.
”Sydafrika står i centrum för världens intresse”, skrev vi i Offensivs specialbilaga om kampanjen. Vi pekade på de svarta gruvarbetarnas strejk 1984, den första sedan 1946, som följdes av en tvådagarsstrejk i Transvaal i november med 800 00 deltagare. Vår kampanj pekade ut arbetarklassen som den viktigaste kraften i att krossa apartheid och att hela systemet, med rasåtskillnad, som infördes först efter andra världskriget, var ett system för att gynna gruvbolagen och kapitalismen.
Många svenska storföretag, som Atlas Copco, Sandvik och SKF, gjorde stora vinster i Sydafrika. Exporten från Sverige till Sydafrika 1984 var 1,5 miljarder kronor. Högerpolitiker försvarade detta och var motståndare till vår kampanj. Andra nöjde sig med att i ord fördöma systemet. Syftet med vår kampanj var att öka kunskapen om systemets rötter i det kapitalistiska systemet och att visa verklig solidaritet.
Kampanjen arrangerade rockgalor mot apartheid i Norrköping, Göteborg, Umeå, Haninge och Hallonbergen i Sundbybergs kommun. Många elever anmälde sitt intresse under skolbesök där en film om villkoren under apartheid visades. På flera orter genomfördes flygbladsutdelningar mot varor från Sydafrika utanför livsmedelsaffärer.
I februari inleddes mötesturnén med en kamrat från Sydafrika. Vi använde samma metoder som under kampanjen för gruvarbetarstrejken året innan, och besökte i många fall samma arbetsplatser och fackföreningar. Över 4 000 personer deltog på möten under turnén som bevakades med artiklar i 13 dagstidningar. Totalt samlades över 50 000 kronor in. Över 400 kom på krossa apartheid-galan på Vasa gymnasium där vår kamrat talade och Köttgrottorna var ett av banden.
Kampen i Sydafrika har sedan dess varit ett återkommande tema i Offensiv. Att apartheidsystemet avskaffades var en historisk framgång för masskampen och solidariteten. Samtidigt bekräftar landets utveckling sedan dess att för att göra slut på nöd och utsugning krävs det att kapitalismen avskaffas.
Sydafrikakampanjen Krossa Apartheid var en socialistisk kampanj som visade vägen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.