Lärarförbundet har publicerat en ny rapport som så många rapporter innan visar på lärarnas ohållbara och stressfulla situation.
Det är en undersökning bland 3 000 gymnasielärare som har utförts av Lärarförbundet, där 8 av 10 gymnasielärare uppger att de inte hinner planera och efterarbeta sina lektioner, vilket därmed leder till att kvalitén på undervisningen drastiskt försämras.
Hela 90 procent av de tillfrågade tycker också att rbetsbelastningen har ökat de senaste åren, och 84 procent av dessa anser att det är administrationsuppgifter som står för den ökningen.
Hanteringen av åtgärdsprogram tycker 63 procent har lett till en ökad arbetsbelastning.
– Situationen är ohållbar. Precis som inom resten av skolan har arbetsbelastningen, framför allt den administrativa bördan, ökat dramatiskt. En ny gymnasiereform, nya ämnesplaner, ett nytt betygssystem, mer konkurrens om eleverna – allt detta har medfört merarbete, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.
Att arbetsbelastningen ökar är ett direkt resultat av enorma nedskärningar på skolan från både Socialdemokraterna och Alliansen, vilket har lett till en försämrad arbetsmiljö för både personal och elever. Lärare får helt enkelt utföra mer med mindre resurser.
Det skärs ned på personal och lokaler samtidigt som elever trängs i klassrummen i allt större utsträckning.
Elever i behov av stöd kan inte räkna med att få den hjälp de har rätt till. Behovet av en organiserad rörelse mot nedskärningar är skriande.
Robert Bielecki