”Öppnar de framdörrarna lägger vi skyddsstopp”

”Skyddsombudet har sagt att de ska lägga skyddsstopp på söndag om de tvingas öppna framdörrarna”, säger Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal på Tyresögaraget (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki

Torsdagen den 3 december meddelade SL att de kommer att släppa ombord passagerare längst fram på bussarna igen i Stockholm – mitt under en andra hård våg av covid-19. Detta trots att Arbetsmiljöverket inte har godkänt det än.

Från och med den 6 december ska framdörrarna öppnas igen med start i Norrtälje. SL menar att eftersom de installerar plexiglas längst fram i bussen kommer detta att skydda förarna.
Men att trängseln kommer att öka är ett faktum, då det blir en ingång för passagerarna istället för två som idag. Och är det säkert att plexiglaset kommer att skydda förarna tillräckligt? Vilken dialog har egentligen förts med facket och de chaufförer som påverkas?
Att SL dessutom försöker införa det innan de ens har fått godkänt av Arbetsmiljöverket, varken ur trafiksäkerhetssynpunkt eller smittskyddssynpunkt, är skandalöst i sig.
Offensiv har pratat med Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud för Kommunal på Tyresögaraget.

Vad är dina initiala reaktioner när du hör det här beskedet?
– Jag blev överraskad, måste jag säga. Jag tänkte att det skulle avgöras av Arbetsmiljöverket först, och de har ju inte kommit med någon dom i den frågan. Jag fick höra igår [den 3 december] att Norrtälje helt plötsligt ska gå i förväg och öppna framdörrarna, i alla fall på dubbeldäckarna.
– Jag pratade med huvudskyddsombudet i Norrtälje om det, som gjorde en 6:6a-anmälan i frågan den 30 november som arbetsgivaren gav ett otillfredsställande svar på. Arbetsmijöverket har inte kommit med ett svar än, och arbetsgivaren ska ju egentligen invänta Arbetsmiljöverket i denna fråga innan man går vidare.
– Jag bad honom kontakta arbetsgivaren och säga att vi måste vänta på Arbetsmiljöverket dom. Gör de inte det måste vi lägga skyddsstopp på öppna framdörrar – bussar kan rulla, men inte med öppna framdörrar. Han fick som svar från arbetsgivaren att ”Arbetsmiljöverket har inte förbjudit det här, ska det stoppas ska det vara omedelbar risk för hälsa”. Det kan man ju såklart argumentera för att det är med covid-19!
– Det är där vi står nu helt enkelt och vi får se vad som kommer att hända. Skyddsombudet har sagt att de ska lägga skyddsstopp på söndag om de tvingas öppna framdörrarna. Då kontaktas Arbetsmiljöverket och en inspektör får komma ut och se. Alternativet till detta är att arbetsgivaren backar, vilket är nog det troligaste med tanke på 6:6a-anmälan och hot om skyddsstopp.

Ett plexiglas längst fram för att skydda förarna – är det tillräckligt? Och kommer det att påverka sikten för förarna på något sätt?
– Det är just det som vi har lagt in en 6:6a-anmälan om: är det tillräckligt? Dessutom har vi säkerhetsfrågan, om det blir reflektioner från glaset – speciellt i mörker – och sämre siktförhållande. Det vill vi ha prövat, och det är det som Arbetsmiljöverket får ta ställning till. De som har provkört med plexiglaset hittills tycker inte att det är säkert: det är för mycket reflektioner från glaset och dålig sikt. Arbetsgivaren säger dock att det inte finns några problem, eller att det är ”godtagbara problem”.

Hur går snacket inom Kommunal och bland chaufförerna om beslutet?
– De flesta tycker att framdörrarna ska vara stängda. ”Varför flyttar man inte bak blipparna?”, är det många som frågar sig. Det har man gjort i andra delar av landet.
– Arbetsgivaren vill öppna framdörrarna igen med motiveringen att de förlorar intäkter. De påstår att man har förlorat så mkt pengar. Men arbetsmiljö går före pengar, det måste vara nummer ett. Så något stöd bland chaufförerna finns det inte för att öppna framdörrarna, tvärtom.
– Det här kommer gå till Arbetsmiljöverket, det är de som kommer att fälla avgörandet. Säger de ja till öppna framdörrar blir det tyvärr svårt att stoppa det.

Vilka andra åtgärder kan man vidta för att minska risken av att smittas inom kollektivtrafiken?
– Vi jobbar mycket med arbetsmiljön för våra chaufförer, och har egentligen inte mandat för att jobba för passagerarna, men en ganska självklar fråga har varit att det är väldigt fulla bussar på vissa turer och i vissa områden.
– Bussar som kör till och från miljonprogramsområden med arbetare som inte kan jobba hemmifrån, där är bussarna fulla. Det är inte samma i villaområden med tjänstemän. Det blir väldigt tydligt vilka som måste ta sig hemifrån för att jobba, och där kunde man ha jobbat hårdare för att lägga in mer resurser. Det är inte alltid så lätt, men det skulle kunna göras. Särskilt kring Järvaområdet, där bussarna har varit extremt fulla, vilket chaufförerna och fackliga har flaggat om, men arbetsgivaren säger att ”vi kan inte göra något”, men det stämmer inte.
– Det är ett problem att det inte finns något alternativ för vanliga arbetare än kollektivtrafik, som måste jobba. De kanske inte har tillgång till bil eller bor väldigt långt ifrån sin arbetsplats.

Vad händer härnäst?
– Fortsättning följer i frågan om framdörrarna. Nu för vi dialog med arbetsgivaren och försöker pressa dem att dra tillbaka detta.
– I alla såna fall är det enorm press från många håll: det är en politisk press uppifrån då SL säger att förlorar miljarder, men det är nog struntprat eftersom resandet har minskat så mycket. Man skyller på tjuvåkande och plankare som en resursdränerare, som man inte ens vet om det stämmer. Men det är en enorm press på alla aktörer nu, även Arbetsmiljöverket, att släppa igenom det och öppna framdörrarna – lite som frågan om munskydd på äldreboendet Serafen i Stockholm, där man vred om armen på Arbetsmiljöverkets chefer som ändrade sig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!