I valmanifestet öser högeralliansen beröm över sig själv och det man kallar en politik ”för att återupprätta arbetets värde och bryta en utveckling där allt fler fastnar i utanförskap”.
Att arbetslösheten är högre idag än 2006 och att klyftorna vuxit dramatiskt sedan högern tog över förbigås med tystnad.
Dessutom tenderar allt fler jobb att vara otrygga och tillfälliga anställningar. Sedan 2006 har det tagits stora steg mot en inhemsk låglönemarknad. Hälften av alla unga som jobbar har tidsbegränsade anställningar, Återupprätta arbetets värde? Knappast.
För att ta ytterligare steg mot en låglönemarknad vill högeralliansen exempelvis införa en särskild lärlingsprovanställningsform på upp till 18 må- nader och att ”arbetsgivares kostnader vid tvist om uppsägning ska begränsas”.
Förutom detta lovar de fyra högerpartierna att arbetsgivarna får fortsatta lönesubventioner – halvering av arbetsgivaravgiften – om de anställer unga. Den gåvan till arbetsgivarna har redan visat sig vara ett dyrt fiasko, som gynnat företag med många unga anställda eftersom lönesubventionen gäller för alla anställda under 26 år – inte bara nyanställda.
Ett av de företag som gynnats mest är McDonald’s. I runda tal kan McDonalds tjäna runt 200 miljoner kronor på regeringens löne- subvention, rapporterade SVT:s rapport i februari i år.
I sitt valmanifest hävdar högeralliansen att skattesänkningarna främst har gynnat låginkomsttagarna. Men till och med regeringens egna beräkningar i vårens tilläggsbudget visar att skattepolitiken har lett till ökade klyftor och missgynnat låginkomsttagare, främst kvinnor.
Det regeringen kallar jämställdhet är fler kvinnliga företagare och chefer. I valmanifestet sägs absolut ingenting om lika lön, rätt till heltid och kvinnors rätt till sina egna kroppar.
Arbetslösa, sjuka och äldre har fått betala regeringens miljardgåvor till de redan rika. Den som är sjukskriven eller utan jobb har fått 1 000 kronor mindre i månaden sedan Reinfeldt & Co tog över.
Rika hushåll, som Reinfeldts, däremot har tjänat 12 000 kronor eller mer i månaden på regeringens skattesänkning-ar.
Alliansen skryter om att man ”under mandatperioden fördubblat Sveriges förmåga att genomföra internationella insatser med militär personal”. Det betyder att de fyra regeringspartierna önskar fler krigsinsatser, som i Afghanistan, och vill driva på EU:s militarisering. Alliansen öppnar också för mer pengar till det inhemska försvaret efter 2015. Valmanifestet andas primitiv ”ryss-skräck” och Natoanslutning.
Numera är LKAB det enda statliga företag som högeralliansen inte ämnar sälja ut. Men löftet om att inte sälja ut LKAB kan bli lika lite värt som det tidigare löftet om att inte sälja ut Vattenfall.
– Vi noterar att Alliansregeringen tänker fortsätta privatiseringscirkusen med fler utförsäljningar av statliga bolag, inklusive Vattenfall. Den 1 september träder en ny postlag i kraft som innebär en total avreglering av postmarknaden. Inte ens i ’marknadens’ förlovade land USA har politikerna lanserat så korkade förslag, sa SEKO:s förbundsordförande Janne Rudén i ett pressmeddelande.
Enligt SEKO har privatiseringarna kommit ”helt i skymundan i valrörelsen”. Det är sant, men anledningen till detta är de rödgrönas icke-opposition mot utförsäljningar och avregleringar samt facktopparnas undfallenhet.
De rödgrönas brist på alternativ bäddar inte bara för högerns fortsatta privatiseringshysteri, utan kan också leda till att Reinfeldt & Co sitter kvar vid makten.