Östersunds vård kollapsar när ekonomin ska ”saneras”

Att många erfarna lämnar leder till att arbetsbördan ökar för de som är kvar (Foto: CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I vintras lämnade Vårdförbundet in en anmälan om arbetssituationen på kirurgen på Östersunds sjukhus. I början av april gjorde Läkarföreningen Jämtland samma sak. I slutet av april var det dags för Vårdförbundet att lämna in en ny anmälan, denna gång om situationen på akuten. 

Det nuvarande politiska styret (M, C, L, MP) kom till makten efter det senaste valet med löfte om att komma tillrätta med regionens svåra politiska läge. KD var ursprungligen med i samarbetet, men lämnade för ca en månad sedan på grund av missnöje med partnernas syn på personalen. 
C har huvudansvaret för sjukvården i regionen. Deras regionråd sa i Länstidningen Östersund (LT) den 13 februari att vården fungerar när den ska och att vårdprofessionen är pålitlig. Med den attityden är det inte underligt att man tror att man kan behandla personalen lite hur som helst och att de stannar kvar och gör ett bra jobb.
Det fungerar inte så. Nu är situationen på sjukhuset allt mer ansträngd. Personalen lämnar. Enligt Vårdförbundets huvudskyddsombud, Tony Lötebo Lubell, säger en del upp sig för att kunna återhämta sig. Andra tar tjänstledigt eller semesterdagar. 

De som slutar är i stor utsträckning erfarna sjuksköterskor. Att många erfarna lämnar leder till att arbetsbördan ökar för de som är kvar. Tröttkörd personal innebär ökad risk för misstag som kan få fatala konsekvenser. 
Chefen på akuten, Anna-Lena Alfreds, säger till LT den 5 maj att det finns ett arbetsmiljöproblem och att det främst handlar om personalbrist. 
Ett nytt arbetstidsavtal kommer att träda i kraft den 1 oktober och enligt Anna-Lena Alfreds kan det gynna akutens personal eftersom de jobbar mycket obekväm arbetstid. 
Regionrådet Eva Hellstrand (C) har lovat att avskaffa varannanhelgstjänstgöring under året. Enligt Anna-Lena Alfreds kommer det knappast att gå. 
Nuvarande koalition lovade att ”sanera finanserna”. I det arbetet glömde (?) man bort att vård bedrivs av personal. Som personal måste man ha drägliga arbetsvillkor och en god lön, annars slutar man. Det är vad som händer nu. 

Man kanske kan säga att operationen lyckades, men patienten dog. Problemet är att det är osäkert om operationen ens lyckades. Den ekonomiska situationen är fortfarande prekär. Regionen vädjar till personalen att ta ansvar för att pengarna används på rätt sätt och ber dem också att jobba med kostnadseffektiva åtgärder. 
Ett glesbygdslän som Jämtland med hög andel äldre och en medellön under rikssnittet har speciella utmaningar som man inte kan klara på egen hand hur många kostnadseffektiva åtgärder man än sätter in.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!