av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
I januari 2021 kulminerade konflikten mellan det privata företaget Arriva som driver Pågatågstrafiken i Region Skåne på uppdrag av regionen och facket Seko klubb Pågatåg.
Konflikten handlade om två saker som sammanföll. Dels ville arbetsgivaren Arriva göra sig av med det stridbara huvudskyddsombudet Ola Brunnström, dels ville man införa hyvling av arbetstiden för anställda lokförare och övrig tågpersonal.
Upprinnelsen var att Ola i ett internt mejl till medlemmarna i Seko Pågatåg skrivit: ”Var inte rädda för cheferna, de ska vara rädda för oss”.
Mejlet skrevs med anledning av den hyvling av arbetstid och löner som Arriva försökte genomföra på Pågatågen och där Arriva hotade med uppsägning om man inte skrev på. Anledningen till hyvlingshotet var enligt Arriva det minskade resandet på grund av covid-19. Naturligtvis tyckte Arriva att de anställda skulle betala företagets minskade vinst med uppsägningar och sänkta löner.
Arriva ansåg att det interna mejlet utgjorde ett hot och därmed skäl till uppsägning och ville sätta munkavle på stridbara fackliga företrädare och skyddsombud. Deras agerande var en ren krigsförklaring mot Seko, hela fackföreningsrörelsen och dess medlemmar.
Seko klubb Pågatåg har drygt 500 medlemmar och 12 lokförare blev uppsagda. Endast några få av de anställda skrev på Arrivas utpressningsavtal.
För att möta Arrivas attacker mobiliserades medlemmarna. Svaret från tågpersonalen och fackklubben blev resolut och omedelbart. En strejkkommitté bildades för att förbereda en omedelbar strejk bland lokförare och övrig tågpersonal om Ola Brunnström skulle bli uppsagd.
En strejk hade förlamat kollektivtrafiken i stora delar av Skåne. Strejkkommittén, tågpersonalen och Ola Brunnström fick snabbt stöd från bland annat Hamnarbetarförbundet avd 21 i Halmstad, Seko Lokalbaneklubben med flera.
Inför hot om omedelbar strejk tvingades företaget att backa och avskedningshotet mot Ola försvann. Arriva tog också tillbaka alla uppsägningar.
Kort därefter meddelade Arriva att hyvlingen lagts på is tills vidare. Den mobilisering som fackets medlemmar gjorde och stödet man fick från andra fackföreningar ledde till seger. Återigen visade det sig att organiserad gemensam kamp lönar sig.
Offensiv har pratat med ordföranden för Seko klubb Pågatåg, Lars-Åke Persson, på årsdagen av segern mot Arriva.
Hur har det blivit med hyvlingen?
– Det är inte längre aktuellt med någon hyvling. Företaget fick ge sig, tills vidare. Samma med hoten om uppsägning av Ola Brunnström, han är kvar som huvudskyddsombud på samma uppdrag.
Vilka frågor driver ni nu?
– Rätten till heltid. Vi vill ha bort deltidstjänsterna helt och hållet. Alla ska ha rätt till heltid om de vill. I nuvarande lokala kollektivavtal har vi inskrivet rätt till 75 procent upp till 100 procent. Arrivas försök till hyvling av arbetstiden var en del av företagets försök att tvinga de anställda att jobba ner till 50 procent. De flesta av våra medlemmar vill jobba heltid – de klarar sig inte ekonomiskt på 75 procent, och ännu mindre på 50 procent.
– Av våra medlemmar är det cirka 80 personer som arbetar som kundvärdar, alltså tar hand om de resande på tågen, kontrollerar biljetter med mera, som arbetar 75 procent och som vill gå upp till heltid. Hittills har vi lyckats få igenom heltid för 15-20 kundvärdar.
Erfarenheterna av segern mot Arrivas antifackliga attacker och det stöd som Sekoklubben fick från andra fackföreningar stärker fackföreningsrörelsen inför framtiden. Segern visar också att organisering, mobilisering och gemensam kamp lönar sig – en viktig lärdom och erfarenhet för framtiden.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.