av Vilgot Karlsson och Moaaz Mohamed // Bilder av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Måndagen den 2 september arrangerade Stockholm Academics for Palestine en studentstrejk i solidaritet med Palestina. Huvudkravet för demonstrationen var att Stockholms Universitet avbryter samarbetet med israeliska universitet, liksom man gjorde med ryska universitet efter Rysslands invasion av Ukraina.
Över hundra deltagare samlades vid den nyligen återetablerade – och spontant uppsatta – tältlägret på Stockholms Universitet (SU) för att gemensamt marschera runt campus.
Bland talkörerna hördes: ”SU säger nej till folkmord”, ”We know which side you’re on, remember South Africa, remember Vietnam” (”Vi vet vilken sida ni är på, minns Sydafrika, minns Vietnam”) och ”Internationell solidaritet, kamp på alla universitet”. Många som deltog valde att missa dagens första föreläsning eller seminarium och istället strejka i solidaritet med de över 40 000 som har dödats i Gaza. Marschen avslutades vid Bloms hus, där universitetsledningen och rektorn Astrid Söderbergh Widding har sitt kontor.
Offensiv har pratat med Tesfaye, som var en av talarna på demonstrationen:
– Vårt krav är att SU ska avbryta samarbetet med israeliska universitet – i synnerhet de som har en direkt delaktighet i folkmordet, koloniseringen och ockupationen. Vi har lyckats hitta minst fyra universitet i samarbete med SU, som exempelvis Hebrew University of Jerusalem som är beläget på ockuperad mark. Om SU-ledningen inte vill avbryta samarbetet borde de ge en anledning till varför.
Har ni fått någon respons från ledningen?
– De har bara sagt att de kommer att fortsätta och har inte tagit till sig något av våra krav. Vi kan hoppas att de får en uppenbarelse och tar sitt förnuft till fånga. Framtiden får visa hur saker utvecklas.
Det är uppfriskande att terminen startar med strejk och demonstration. Tältlägret hann dock inte vara uppe länge innan polisen gick in på måndagskvällen och rev tälten. Men protesten kommer att fortsätta oavsett antal tält på campus, och demonstranterna har fortsatt högt mod.
Campusprotesterna har en viktig roll att spela i den internationella antikrigsrörelsen för Palestinasolidaritet, men riskerar att begränsas både fysiskt till det egna universitetsområdet, och begränsas i form av krav på att ledningen bojkottar israeliska universitet eller i uttalanden fördömer folkmordskriget. Rörelsen har allt att vinna på att försöka bredda kampen och koppla samman med fackliga, antirasister, klimataktivister och andra kämpar för att stoppa kriget och dess grogrund: kapitalismen.■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.